20/21
2176verkochte seizoenkaarten

Roshon van Eijma: 'Van schoonmaker tot prof'

Afgelopen seizoen zag hij vanaf zijn werkplek het prachtige Parkstad Limburg Stadion dagelijks liggen. Het was de ultieme stimulans voor de toenmalige schoonmaker Roshon van Eijma om een rigoureuze carrièreswitch te maken.
RUGNUMMER 20
Naam: Roshon van Eijma
Geboren: 9 juni 1998 te Tilburg
Clubs: Roda JC Kerkrade
Positie: Verdediger
Contract: Tot medio 2020

We vallen in herhaling. Zoals bij het merendeel van de huidige selectie speelt Eric van der Luer ook in jouw carrière een belangrijke rol.
“Na elf jaar Willem II was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Als geboren en getogen Tilburger was het mijn droom om voor de hoofdmacht uit te komen, maar ik had niet het gevoel dat ik een eerlijke kans zou krijgen. Bij Willem II zag ik andere jongens hun debuut maken. Het frustreerde mij dat ik geen kans kreeg en ik kwam in conflict met trainers. Eric van der Luer bood mij in juli 2016 de mogelijkheid om bij de Beloften van Roda JC mee te trainen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen."

Als 17-jarige MBO-student belandde je in een studio in Kerkrade. Je betitelde jezelf in die tijd als lastig. Ging het zelfstandig wonen je desondanks goed af?
“Bij mijn komst naar Kerkrade was ik me ervan bewust dat ik deze kans niet mocht laten schieten. Daarom ben ik niet uit de band gesprongen. Als je een doel voor ogen hebt, dan ga je daarvoor. Roda JC had een studio geregeld voor jongens die verderaf woonden. Met zijn zessen verbleven we in een appartement in Kerkrade, al had iedereen een eigen kamer. Natuurlijk was het moeilijk voor mijn ouders dat ik al op mijn zeventiende de deur uit ging. Maar ik ben heel snel volwassen geworden."

Van Roda JC kreeg je slechts een kleine vergoeding. Hoe kwam je rond?
“Ik ontving studiefinanciering vanwege mijn opleiding Detailhandel en werkte naast het voetballen. Eric had voor mij een baan als schoonmaker bij de VUE- bioscoop op de Roda-boulevard geregeld. Tegelijkertijd voor mij dé stimulans om als voetballer nog beter mijn best te doen. Afgelopen seizoen mocht ik vanaf de winterstop aansluiten bij de selectie en zat ik regelmatig op de bank. In juni tekende een contract voor twee jaar, in oktober maakte ik tegen Go Ahead Eagles mijn debuut. Vanaf die wedstrijd bleef ik in de basis staan."

Zelfs toen aanvoerder Daryl Werker weer fit was. Hoe verassend was dat?
“Ik vond dat zelf ook heel apart. Ik was ervan uitgegaan dat ik voor hem weer plaats zou maken. Dat had ik ook geaccepteerd, nu vond ik het best lullig voor Daryl. Al was het natuurlijk een groot compliment dat ik mocht blijven staan. Helaas raakte ik zelf ook geblesseerd en waren de rollen omgedraaid. Na de dramatische uitslag van afgelopen vrijdag wordt het nog heel lastig om de play-offs te halen. Veel clubs staan dicht bij elkaar, maar wij moeten ervoor zorgen dat we erbij zitten. Koste wat kost. We hebben een jong en krachtig team waarin iedereen voor elkaar wil gaan. Daarom zijn er geen excuses!"

Tekst: Bert Jan Boer
Geplaatst op: 31-03-2019
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK