Jorn Vancamp: Vijfentwintig kilo lichter

Als trainer van KV Mechelen raakte Harm van Veldhoven onder de indruk van een veertienjarige spits in de jeugdopleiding. Een jaar later werd Jorn Vancamp
weggeplukt door Anderlecht. De 19-jarige aanvaller maakte er zijn debuut in de hoofdmacht, maar rijpt nu een jaar bij Roda JC Kerkrade.
In België sta je bekend als een groot talent met een neusje voor de goal. Toch was je pas in de tweede wedstrijd na de winterstop succesvol voor Roda JC. Hoe opgelucht was je?
“Dat duel startte ik in de basis tegen Excelsior. Vlak voor rust scoorde ik de gelijkmaker. Een belangrijk moment voor de ploeg én voor mij. Ik had het gevoel dat er vijfentwintig kilo van mijn schouders afgleed en putte er veel vertrouwen uit. De wedstrijden daarop was ik opnieuw succesvol tegen AZ, Ajax en FC Utrecht en in Heerenveen gaf ik een assist op Maecky Ngombo. Opnieuw een bewijs dat voetbal voor een groot gedeelte een mentaal spelletje is."

Of was je extra gemotiveerd door de komst van Donis Avdijaj en Maecky Ngombo?
“Tja, misschien had het wel met de toegenomen concurrentie te maken. Maar zeker en vast ook met geluk. In de openingswedstrijd van dit seizoen stond ik tegen PEC Zwolle in de basis. Dat duel had ik twee keer moeten scoren. Dan had ik meteen het vertrouwen gehad dat ik momenteel heb. Nu stond ik een half jaar lang droog. Dat heeft me lang achtervolgd, al zijn er geen excuses voor."

Je leeftijd misschien?
“Ik ben inderdaad nog jong, maar als je op een hoog niveau wilt spelen moet je als spits de ballen gewoon binnenschieten. In de vierde competitiewedstrijd tegen Willem II werd ik in de rust gewisseld. Ik realiseerde me dat het de week erna niets zou worden. Dani Schahin deed het vervolgens goed en buiten enkele invalbeurten heb ik tot na de winterstop moeten wachten op een nieuwe basisplaats."

Hoe lastig was het om te verkeren in de anonimiteit van de dug-out?
“Natuurlijk had ik mijn moeilijke momenten. Toch heb ik al die tijd niet geklaagd en ben ik keihard blijven werken. Ik bleef me realiseren hoe mooi het leven van een profvoetballer is, zeker als je voor bijna 50 duizend toeschouwers in De Kuip mag invallen. Ik nam me voor om mijn voeten te laten spreken. Dat is me in de afgelopen vijf weken met vier treffers en een assist voorlopig gelukt."

Waarbij het in je voordeel werkt dat de trainer nu regelmatig met twee diepe spitsen speelt.
“Absoluut. Ik ben heel blij dat ik nu geregeld met Dani Schahin samenspeel. Geweldig om te zien hoe hij een bal vasthoudt en hoe slim hij met spelsituaties omgaat. Als jonge gast leer ik ontzettend veel van hem, al ben ik de spits die om hem heen zwerft. Naast mijn goede schot en scorend vermogen is conditie mijn sterke punt. Ik sleur op het veld, maak veel meters en kan blijven lopen als ik wil."

Op een gebrek aan inzet ben je inderdaad nooit te betrappen. In hoeverre heeft dat met je opvoeding te maken?
“Het is geen toeval dat ik het vooral van mijn werklust moet hebben. Ik ben geboren in Hoboken, een arbeiderswijk van Antwerpen, niet ver van de haven. Mijn vader is zijn hele leven al dokwerker. De mentaliteit bij ons in de familie is hard werken. Ik ben blij dat ik nu carrière kan maken in het voetbal. Dan kan ik mijn ouders iets teruggeven."

Wat is de komende wedstrijden je doel?
“Ik ben naar Roda JC gekomen om de club te helpen en mezelf te verbeteren. Daarom wil ik zoveel mogelijk minuten maken, assists geven en natuurlijk nog meer doelpunten maken. Het neusje voor de goal zit in mij, ik heb mijn leven lang doelpunten gemaakt. Op die manier hoop ik eraan bij te dragen dat Roda JC zich handhaaft. Ik denk dat het onze kracht is dat de leiding van de club vertrouwen is blijven houden in onze selectie. Wij hebben niet, zoals Sparta, 28 spelers tot onze beschikking. Dat neemt niet weg dat we nog negen zware wedstrijden voor de boeg hebben. Daarvan móeten we de wedstrijden van vandaag tegen Heracles en die van volgende week tegen Sparta winnen."

En dan komend seizoen weer terug naar Anderlecht?
“Ik heb er nog een contract tot 2019. Normaliter keer ik er dus deze zomer terug om aan te sluiten bij de A-kern en minuten te maken. Dat neemt niet weg dat ik het hier uitstekend naar mijn zin heb. Ik woon samen met mijn vriendin in Heerlen, dus als het in Brussel niet mocht lukken dan wil ik zeker nog een jaar voor Roda JC uitkomen."

RUGNUMMER 18
Naam: Jorn Vancamp
Geboren: 28 oktober 1998 te Antwerpen (België)
Club: RSC Anderlecht en Roda JC Kerkrade
Positie: Aanvaller
Contract: Tot medio 2018
Bron: Tekst: Bert Jan Boer
Geplaatst op: 28-02-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK