19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Yannis Anastasiou

2000-2001
YANNIS ANASTASIOU, GRIEKSE SIRTAKI IN KERKRADE

Aangezien Bob Peeters vlak voor het begin van de competitie in het seizoen 2000-2001 Roda JC verruilde voor Vitesse moest Roda JC op zoek naar een nieuwe spits. Als opvolger presenteerde Roda JC Yannis Anastasiou, de Griekse spits kwam over van het Belgische Anderlecht en maakte tijdens de opening van het Parkstad Limburg Stadion in de wedstrijd tegen Real Zaragoza zijn debuut voor Roda JC. Yannis Anastasiou kwam uit voor de Griekse clubs Preveza, Ethnikos Piraeus en OFI Kreta. Bij OFI Kreta trof hij in oud-Roda JC trainer Gene Gerards een ideale oefenmeester. De Limburger stoomde de spits klaar voor het grote werk en Yannis Anastasiou kwam terecht in Belgie.

Dat Roda JC een doelpuntenmaker had aangetrokken werd al snel duidelijk. In de eerste twee competitiewedstrijden wist hij meteen het doel te vinden. Uit tegen Sparta (2-2) scoorde hij middels een penalty de 0-1 en uit tegen de Graafschap (1-3) nam hij opnieuw de openingstreffer voor zijn rekening. In de eerste officiële thuiswedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion eiste de Griek opnieuw een hoofdrol op. Tegen FC Twente (2-2) scoorde hij tweemaal en schoot zich zo in de geschiedenisboeken van Roda JC. Onder trainer Sef vergoossen speelde hij alle 34 wedstrijden en scoorde maar liefst 19 doelpunten. Mede door zijn doelpunten eindigde Roda JC op een prachtige vierde plaats.

Yannis Anastasiou was een lepe spits, had een neusje voor de goal en stond vaak op de juiste plaats. De “onzichtbare" goaltjes-dief zag je vaak de hele wedstrijd niet maar uit het niets sloeg hij dan alsnog toe. De spits bracht een beetje Griekse passie in Kerkrade. Als Yannis Anastasiou scoorde klonk steevast de Griekse sirtaki door het Parkstad Limburg Stadion.

Het tweede seizoen schreef Roda JC geschiedenis in Europa. Yannis Anastasiou had een groot aandeel aan het succes in de UEFA Cup. De Griek stond alle wedstrijden in de basis. Roda JC schakelde Fylkir en Maccabi Tel Aviv uit en trof in de derde ronde op Girondins de Bordeaux. Thuis tegen Bordeaux scoorde Yannis Anastasiou de 1-0 uit een penalty. Het was een curieus doelpunt, de doelman stopte de eerste inzet van de Griek maar al vallend kopte Yannis Anastasiou de bal alsnog binnen. Roda JC bereikte voor het eerst in de geschiedenis de vierde ronde van de UEFA Cup. In de achtste finale trof Roda JC de Italiaanse grootmacht AC Milan. Thuis in een uitverkocht Parkstad Limburg Stadion verloor Roda JC met 0-1 en in de legendarische uitwedstrijd was een verlening en uiteindelijk strafschoppen noodzakelijk om tot een winnaar aan te wijzen. De eerste straf-schop werd benut door Yannis Anastasiou, maar helaas verloor Roda JC uiteindelijk de strafschoppenserie met 3-2. Europees was Roda JC succesvol geweest in de competitie echter niet. Roda JC eindigde als dertiende, Yannis Anastasiou speelde 29 wedstrijden waarin hij 10 keer scoorde. Bij die tien zat het mooiste doelpunt van Yannis Anastasiou in dienst van Roda JC.
In de uitwedstrijd tegen Sparta (0-3) scoorde hij met een prachtig schot over veertig meter een wereldgoal.

In zijn derde seizoen (2002-2003) in Kerkrade speelde hij onder de nieuwe trainer Wiljan Vloet 33 wedstrijden waarin hij opnieuw 11 keer doel trof. Yannis Anastasiou was opnieuw belangrijk voor Roda JC. Roda JC eindigde op een zesde plaats en miste op een haar na Europees voetbal.

Ook in 2003-2004 leek er geen vuiltje aan de lucht en stond Yannis Anastasiou halverwege (18 wedstrijden) het seizoen op 8 treffers. Yannis Anastasiou zat op schema maar zou het seizoen niet afmaken in Kerkrade. Middels een bliksemtransfer maakte de 30 jarige Griek de overstap naar Ajax, raakte Roda JC midden in het seizoen haar spits kwijt en was de sirtaki niet meer te horen in het Parkstad Limburg Stadion. De goede herinneringen aan de Griekse goaltjesdief (44 doelpunten in 114 wedstrijden) blijven echter onvergetelijk in Kerkrade.
Geplaatst op: 26-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK