19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Tijiana Babangida

1995-1996
1995-1996:

TIJANI BABANGIDA, NIGERIAANSE PUBLIEKSLIEVELING IN KERKRADE
Tijdens een oefenwedstrijd van Jong Nigeria trok de snelle rechtsbuiten Tijani Babangida de aandacht van Arnold Hendriks. Arnold Hendriks stalde de Nigeriaan bij VVV om hem klaar te stomen voor Roda JC. Van het ene op het andere moment zat de 17 jarige Tijani Babangida in het koude en rustige Limburg. In de eerste maanden vocht de jonge Nigeriaan tegen de eenzaamheid maar hij zette dit opzij voor zijn grote doel: slagen als profvoetballer. 

Na twee jaar “wennen” in Venlo was in 1993 de tijd rijp om over te stappen naar Roda JC. De snelle Nigeriaan was in Kerkrade een sensatie op de rechterkant. Door zijn snelle rushes langs de zijlijn, zijn geringe lengte (1,67) en zijn eeuwige glimlach op zijn gezicht werd Tijani Babangida al snel de publiekslieveling op Kaalheide. De Roda JC fans sloten de rechtsbuiten in hun hart en noemden de Nigeriaan liefkozend  “BABA”. Als Baba aan de bal kwam steeg er in Kerkrade gejuich op vanaf de tribunes.

In zijn eerste seizoen in Kerkrade liet hij meteen een positieve indruk achter, Tijani Babangida was altijd dreigend, zocht zijn tegenstander op en probeerde met zijn snelheid de tegenstander te passeren.  Door zijn actie speelde hij zichzelf vrij of stelde hij een tegenstander in staat om te scoren. Tijani Babangida scoorde 11 doelpunten in 29 wedstrijden. In het seizoen 1994-1995 maakte hij onderdeel uit van het succesvolste Roda JC team ooit. Door een dijbeenblessure speelde hij maar 20 wedstrijden waarin hij 5 maal scoorde. Samen met zijn ploeggenoten eindigde hij op een fantastische 2e plaats op de ranglijst.

Tijani Babangida groeide op in een groot gezin met drie broers en zes zussen. In Nigeria is familie erg belangrijk. Zoals iedere Nigeriaanse speler in het buitenland stuurde ook Baba aan het einde van de maand een gedeelte van zijn salaris naar zijn familie in Nigeria. Inmiddels had Tijani Babangida dankzij zijn Nederlandse vriendin ook in Nederland een familie en was hij na enkele jaren Nederland gewend geraakt aan de Nederlandse cultuur. Alleen aan de koude winters kon de Nigeriaan maar moeilijk wennen. In de winter bleef hij zoveel mogelijk binnen en als hij moest voetballen pakte hij zich goed in. Een typerend beeld was de foto in de krant na de uitwedstrijd tegen PSV in 1996. Daar zat Baba diep weggedoken, in een te grote trainingsjas, rillend van de kou in de bus wachtend op zijn ploeggenoten. De combinatie Babangida en de winter was geen goede combinatie. Baba en de bal echter wel. 

Ook in zijn derde seizoen in Kerkrade was Tijani Babangida van grote waarde voor Roda JC. Hersteld van zijn blessure speelde hij opnieuw 29 wedstrijden waarin hij 10 maal scoorde. Met Nigeria haalde hij in 1996 de gouden medaille op de Olympische Zomerspelen van Atlanta. Zijn goede spel trok de aandacht van Ajax en aan het einde van het seizoen vertrok hij naar Amsterdam. In Amsterdam speelde Tijani Babangida  4 seizoenen om halverwege het 5e seizoen te vertrekken naar Genclerbirligi in Turkije. Na een half jaar Turkije keerde hij terug naar Nederland en ging spelen voor Vitesse. Na een jaar verliet hij Arnhem en kwam hij terecht in Saudi-Arabië en China. In 2006 beëindigde hij zijn actieve carrière, tegenwoordig woont Tijani Babangida in Amsterdam.
Geplaatst op: 26-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK