19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Ruud Hesp

1994-1995
RUUD HESP, SUCCESVOLLE DOELMAN BIJ RODA JC
Op aandringen van trainer Huub Stevens werd in 1994 de ervaren doelman Ruud Hesp aan-getrokken. Na 2 seizoenen Haarlem en 7 seizoenen Fortuna Sittard stapte doelman Ruud Hesp over naar Roda JC. Mede door de komst van de sympathieke Ruud Hesp beleefde Roda JC één van de succesvolste periodes in de geschiedenis van de club.

SEIZOEN 1994-1995
In het eerste seizoen van Ruud Hesp in Kerkrade zette Roda JC meteen een ongeëvenaarde prestatie neer. Roda JC speelde het meest succesvolste seizoen ooit van Roda JC in de Eredivisie en werd 2e op de ranglijst. Onder leiding van Huub Stevens en Eddy Achterberg werd er hard en fanatiek getraind maar hadden de spelers ook vooral veel lol. Zo onstond er een hecht team wat tijdens de wedstrijd voor elkaar door het vuur wilde gaan en na een overwinning de polonaise liep op Kaalheide.

SEIZOEN 1995-1996
Door de succes van het vorige seizoen waren er enkele spelers vertrokken uit Kerkrade maar beleefde Ruud Hesp en Roda JC opnieuw een prima seizoen. Dankzij de 2e plaats mocht Roda JC uitkomen in de UEFA Cup. In de 1e ronde troffen de Kerkradenaren het Sloveens Olimpija Ljublijana (5-0 thuiswinst, 2-0 uitverlies) en stuitte in de 2e ronde op de Portugese grootmacht Benfica. Na het 1-0 verlies in Portugal speelde Roda JC thuis op Kaalheide een legendarische wedstrijd, lange tijd leidde Roda JC met 2-0, hing er een stunt in de lucht maar moest Ruud Hesp in de 87e en 90e nog twee treffers incasseren. Roda JC werd uitgeschakeld en de Europese droom spatte uiteen. In de competitie deed Roda JC goede zaken en eindigde op een prima 4e plaats. Opnieuw keepte doelman Ruud hesp alle 34 wedstrijden voor Roda JC. De goede prestaties van de doelman waren niet onopgemerkt gebleven en aan het einde van het seizoen ging Ruud Hesp als één van de drie doelmannen van Oranje mee naar het EK‘96 in Engeland.

SEIZOEN 1996-1997
Dankzij de 4e plaats speelde Roda JC opnieuw Europees. In Duitsland verloor Roda JC kansloos met 3-0 van Schalke 04. Thuis volgde een 2-2 gelijkspel maar na 1 ronde zat het Europees avontuur erop. Enkele dagen later vertrok de succesvolle trainer Huub Stevens naar Schalke 04 en moest Roda JC deze klap even te boven komen. In de uitwedstrijd tegen PSV volgde een absoluut dieptepunt, voor doelman Ruud Hesp was er geen houden aan en Roda JC verloor met 8-0 ! Interim-trainer Eddy Achterberg werd vervangen door Martin Jol en Roda JC krabbelde uit het dal. In de competitie werd een 6e plaats behaald en ook in de beker was Roda JC succesvol. In een enerverende bekerfinale werd Heerenveen met 4-2 verslagen en wist Roda JC voor het eerst in haar geschiedenis de KNVB beker te winnen. Aanvoerder Ruud Hesp mocht de beker in ontvangst nemen. Voor de doelman volgde aan het einde van het seizoen nog een absolute toptransfer, Ruud Hesp ging van Roda JC naar … FC Barcelona.

Bij FC Barcelona speelde Ruud Hesp 3 seizoenen, werd 2 keer Spaans kampioen en won 1 keer de Spaanse beker. Na zijn succesvolle periode bij de Spaanse topclub keerde hij terug in Limburg bij Fortuna Sittard. Na 2 jaar Fortuna nam hij in mei 2002 afscheid in de laatste competitiewedstrijd van Fortuna tegen …Roda JC. Een betere laatste wedstrijd kon Ruud Hesp zich niet wensen. Voor de sympathieke doelman was de cirkel rond.
Hoewel Ruud Hesp niet aan alle criteria voldeed kreeg hij in het nieuwe Parkstad Limburg Stadion een herinneringspaal. Op grond van zijn bijzonder verdiensten (102 wedstrijden voor Roda JC, zijn aanvoerderschap, de 2e plaats in 1994-1995 en winnaar van de bekerfinale in 1997) werd Ruud Hesp opgenomen in de eregalerij van Roda JC. De naam Ruud Hesp zal dus voor altijd verbonden blijven met de Trots van het Zuiden.
In 2006 keerde Ruud Hesp zelfs terug in het Parkstad Limburg Stadion, als assistent-trainer van Huub Stevens en Raymond Atteveld en werd hij ook keeperstrainer van het Nederlands Elftal. Tegenwoordig is Ruud Hesp keeperstrainer bij FC Groningen en het Nederlands Elftal.
Geplaatst op: 26-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK