19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Rene Trost

1997-1998
RENE TROST (“THE BUTCHER"), VAN RODA JC SUPPORTER NAAR RODA JC SPELER.

Als echte “kirchroadsjer jong" hoort Rene Trost absoluut thuis in het rijtje Roda JC legendes zoals Hens Fischer, Eugene Hanssen, Eric van der Luer, Marc Luijpers en Ger Senden. Rene Trost is het voorbeeld van een Roda JC supporter die het schopte tot Roda JC speler. De verdediger speelde zijn hele carrière voor Roda JC en heeft veel betekent voor Roda JC.
Als B-spelertje van Chevremont trok Rene Trost de stoute schoenen aan en meldde zich aan bij Roda JC. Bij Chevremont was hij een veel scorende aanvaller maar bij Roda JC werd hij door zijn toenmalige jeugdtrainer Hens Fischer omgeturnd tot verdediger. In het tweede elftal kreeg hij te maken met trainer Gene Gerards die hem de nodige mentale hardheid bijbracht.
"Jongen, morgen moet je spelen", waren de woorden van hoofdtrainer Hans Eykenbroek aan het einde van het seizoen 1983-1984. Deze woorden weet Rene Trost, op dat moment 19 jaar oud en HAVO scholier, zich nog maar al te goed te herinneren. Leo Degens was geblesseerd, zodat Rene Trost vanuit het tweede doorschoof naar het eerste elftal. Roda JC verloor de thuiswedstrijd tegen AZ met 1-2 maar de technische staf was overtuigd. Een contract lag klaar en René Trost had zijn doel bereikt. Al vanaf zijn prille jeugd had hij maar één doel voor ogen gehad: hij moest en zou profvoetballer worden. Op school was hij het mannetje en van zijn eerste contractje kocht hij een tweedehands Golf. Rene Trost ten voeten uit, bescheiden en met beide benen op de grond.

Na zijn debuut veroverde hij in zijn eerste volledige seizoen (1984-1985) meteen een basisplaats. Van zijn teamgenoot Eugene Hanssen leerde hij de fijne kneepjes van het verdedigen. Al snel groeide de linksback uit tot een cultheld voor de Roda JC supporters, Rene Trost was een jongen van de streek die nooit verzaakte. Tijdens de warming up klonk vanaf de overdekte staantribune altijd het “butcher, butcher". Rene Trost begroette op zijn de beurt de supporters met het wel-bekende “duimpje omhoog". Op 5 november 1989 beleefde Rene Trost in de thuiswedstrijd tegen Willem II een persoonlijk hoogtepunt. Aangezien spits John van Loen ontbrak vanwege een blessure posteerde Jan Reker tot ieders verbazing Rene Trost in de punt van de aanval. De gok van de trainer pakte echter goed uit, Roda JC won met 4-1 en ‘spits‘ Rene Trost scoorde maar liefst drie doelpunten !

Rene Trost speelde van 1983 t/m 1998 maar liefst 15 seizoenen voor Roda JC. De verdediger speelde 323 wedstrijden waarin hij 23 keer scoorde. Uitgerekend in het successeizoen 1994-1995 werd Rene Trost voor een half jaar uitgeleend aan VVV. Dat was ook het enigste half jaar uit zijn carrière dat hij niet in Kerkrade speelde. Rene Trost speelde namens Roda JC meerdere Europacup-wedstrijden waarbij de ontmoeting met het Portugese Benfica voor hem een nieuw persoonlijk hoogtepunt opleverde. Op een sfeervol Kaalheide knalde hij de bal, onhoudbaar voor Benfica-doelman Michel Preud‘homme, in de kruising. Roda JC leek op weg naar een stunt maar werd in de slotfase alsnog uitgeschakeld.
Na zijn actieve carrière werd Rene Trost als assistent-trainer toegevoegd aan de technische staf van Roda JC. In het seizoen 2004-2005 vertrok hij bij Roda JC om hoofdtrainer te worden bij Patro Maasmechelen. Hierna behoede Rene Trost Lierse SK voor degradatie en was hij enkele maanden trainer van tweedeklasser KVSK United. In juli 2007 keerde hij terug naar Roda JC en werd hij in Kerkrade hoofd jeugd opleidingen om later opnieuw assistent-trainer te worden van Harm van Veldhoven. Aan het einde van vorig seizoen moest hij Roda JC verlaten en werd hij hoofdtrainer van MVV in Maastricht.
Geplaatst op: 26-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK