19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Marc Luijpers

2004-2005
MARC LUIJPERS, LIMBURGSE VERDEDIGER BIJ RODA JC

Marc Luijpers mag absoluut niet ontbreken in het rijtje van Roda JC spelers aller tijden. Maar liefst zestien(!) seizoenen speelde Marc Luijpers voor Roda JC. Als 18 jarig broekie maakte hij als invaller op 21 mei 1989 zijn debuut voor Roda JC in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Twee seizoenen later veroverde de Limburger (geboren in Cadier en Keer) definitief een plaats in de basis van Roda JC. Marc Luijpers was een sobere verdediger die speelde naar zijn eigen mogelijkheden. De verdediger had een prima wedstrijdinstelling en verzaakte nooit. Op de bescheiden verdediger kon je altijd rekenen.

Het eerste hoogtepunt bereikte Marc Luijpers in 1992 toen hij met Roda JC aantrad in de bekerfinale tegen Feyenoord. Marc Luijpers was onder de indruk van de entourage in de Kuip maar Roda JC ging kansloos met 0-3 onderuit. Dankzij het bereiken van de bekerfinale speelde Roda JC in de UEFA Cup. Thuis tegen AS Monaco maakte Marc Luijpers zijn Europese debuut met George Weah als directe tegenstander. In 1994-1995 maakte hij onderdeel uit van het beste Roda JC team ooit en eindigde hij met Roda JC op de tweede plaats. Een onvergetelijk seizoen voor Marc Luijpers en Roda JC.


In het seizoen 1995-1996 sloeg het noodlot toe en raakte Marc Luijpers geblesseerd aan zijn knie. Het begon met een opgerekte kruisband, daar kwamen kraakbeenproblemen en een kapotte meniscus bij. Marc Luijpers mistte het hele seizoen, maar door zijn positieve instelling en mentaliteit knokte hij zich terug op het hoogste niveau. Bij trainer Huub Stevens en later diens opvolger Martin Jol kon hij echter geen basisplaats meer afdwingen en speelde hij slechts 17 wedstrijden. Marc Luijpers wist dat hij weg moest bij Roda JC om te kunnen spelen en kon terecht bij MVV. Het gehele seizoen 1997-1998 speelde hij op huurbasis in Maastricht. Na één seizoen keerde Marc Luijpers terug bij Roda JC, samen met trainer Sef Vergoossen, die als trainer overkwam uit Maastricht. Trainer Sef Vergoossen liet Marc Luijpers al meteen weten dat niet in zijn plannen paste voor het nieuwe seizoen en dat hij het moeilijk zou krijgen een basisplek te veroveren. Marc Luijpers besloot ondanks het slechte nieuws bij Roda JC te blijven om te zien wat er zou gaan gebeuren. Opnieuw kwam de knokker in Marc Luijpers naar boven; in de voorbereiding kreeg hij zijn kans in de basis van Roda JC als centrale verdediger, hij greep deze kans met beide handen aan en speelde dat seizoen (1998-1999) alle 34 competitie-wedstrijden.

Ook het daaropvolgende seizoen (het laatste seizoen op Kaalheide) speelde Marc Luijpers alle 34 wedstrijden en won hij met Roda JC ook nog de Amstelcup. Dat de verdediger met zijn ervaring toch nog van grote waarde was voor Roda JC bewees hij door in de daaropvolgende vijf seizoenen slechts een handvol wedstrijden te missen. In 2000 won hij met Roda JC voor de tweede keer de Amstelcup. Het absolute hoogtepunt uit de carrière van Marc Luijpers vond plaats op 28 februari 2002 in Milaan. In San Siro scoorde Marc Luijpers met een prachtig schot de 0-1 voor Roda JC tegen AC Milan. Roda JC won met 0-1 waardoor er een verlenging noodzakelijk was. Hierin werd niet gescoord en strafschoppen moesten de beslissing brengen. Drie Roda JC-ers (waaronder Marc Luijpers zelf ) mistten echter vanaf de strafschopstip en Roda JC lag uit het UEFACup toernooi. Wat rest is een prachtige herinnering aan deze historische avond in Milaan.

Op 22 mei 2005 nam Marc Luijpers afscheid van Roda JC in de thuiswedstrijd tegen PSV. De verdediger speelde 376 wedstrijden voor Roda JC waarin hij 15 keer scoorde. Verder speelde hij mee in drie bekerfinales (1992, 1997 en 2000) en 17 Europese wedstrijden.
Geplaatst op: 26-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK