19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Arouna Kone

2003-2004
AROUNA KONE, IVORIAANSE SMAAKMAKER

Arouna Kone werd (op de elfde van de elfde in 1983) geboren in Ivoorkust. Van zijn zesde t/m zijn zestiende zat hij op de voetbalschool van Asec Abidjan in Ivoorkust. Op zijn zestiende stopte hij met school en richtte zich volledig op het voetbal met dat ene doel: prof worden in Europa . Op 18 jarige leeftijd verliet Arouna Kone zijn vaderland en trok naar België om daar zijn voetbal-geluk te beproeven. In België kwam hij terecht bij Lierse SK en liet meteen zien wat hij in zijn mars had. In 32 wedstrijden scoorde de aanvaller 11 maal voor Lierse SK en had gedurende het seizoen de aandacht van Arnold Hendriks getrokken. Voor 1 miljoen euro haalde Arnold Hendriks hem aan het begin van het seizoen 2003-2004 naar Kerkrade als opvolger van Tom Soetaers.

In de uitwedstrijd tegen Vitesse (1-1) maakte de jonge aanvaller zijn debuut voor Roda JC. De aanvaller liet meteen zijn klasse zien en scoorde de gelijkmaker. Arouna Kone was een speler waar de supporters voor naar het stadion komen. De aanvaller was steeds dreigend en zorgde met zijn dribbels en onnavolgbare acties voor opwinding zowel binnen als buiten de lijnen. De Ivoriaan maakte al snel naam in de voetbalwereld en halverwege het seizoen was er al belangstelling van diverse binnen- en buitenlandse clubs. In de thuiswedstrijd tegen AZ (3-1 winst) eiste de jonge aanvaller opnieuw een hoofdrol voor zich op. Met twee doelpunten en enkele weergaloze acties kreeg Arouna Kone het publiek op de banken. Na afloop van de wedstrijd nam het Duitse Schalke 04 zelfs een optie tot koop op de aanvaller. Arouna Kone ontpopte zich als de smaakmaker van de Eredivisie en onder-streepte dat met enkele fantastisch doelpunten. Het mooiste doelpunt scoorde hij in de uitwedstrijd tegen PSV (1-2 winst). Met een prachtige boogbal liet hij PSV-doelman Ronald Waterreus kansloos.

Het begin van tweede seizoen zorgde voor beroering in Kerkrade. Op de valreep van het sluiten van de transferdeadline op 31 augustus vertrok Zlatan Ibrahimovic van Ajax naar Juventus. Als opvolger wil Ajax Arouna Kone naar Amsterdam halen. Voor de aanvaller gaat een droom in vervulling; spelen voor een topclub. Beide clubs worden het eens over de vraagprijs (10 miljoen euro en Yannis Anastasiou terug naar Kerkrade) en Arouna Kone werd razendsnel overgevlogen uit Ivoorkust, waar hij met het nationale team verbleef, voor de medische keuring. Maar bij de keuring gaat het mis: de clubarts ontdekt hartproblemen en adviseert Ajax om de transfer af te blazen. Ajax durft het inderdaad niet aan, de transfer gaat niet door en Arouna Kone blijft bij Roda JC. Twee weken lang ondergaat de aanvaller verschillende medische testen in het AZM in Maastricht. De artsen constateren dat er niets mis is met het hart van Arouna Kone, alleen dat hij een 'te groot hart' (een sporthart) heeft. Roda JC en Arouna Kone waren opgelucht maar Ajax liet weten dat zij nooit meer een poging zouden wagen om Arouna Koné aan te trekken, omdat het risico te groot was. Thuis tegen AZ maakt hij zijn rentree voor Roda JC en werd de publiekslieveling begroet met een megaspandoek op de Westtribune. Arouna Kone pakte de draad snel weer op, voetbalde als vanouds en speelde in zijn tweede seizoen 33 wedstrijden voor Roda JC waarin hij 15 maal scoorde.

Iedereen wist dat de talentvolle aanvaller niet te houden was voor Roda JC maar de Kerkradenaren begonnen toch aan de nieuwe competitie (seizoen 2005-2006) met Arouna Kone. Lang duurde zijn verblijf in Kerkrade niet want na twee wedstrijden (en twee doelpunten) nam hij voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen PSV afscheid van het Roda JC publiek en vertrok naar Eindhoven. Arouna Kone speelde in totaal 63 wedstrijden voor Roda JC waarin hij 28 maal scoorde.Bij PSV speelde hij twee seizoenen waarna hij in 2007 overstapte naar het Spaanse Sevilla FC. In Spanje is Arouna Kone, na een korte verhuurperiode aan Hannover 96, inmiddels bezig aan zijn vierde seizoen.
Geplaatst op: 26-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK