Frans Körver

(1984-1986)
Na het ontslag van trainer Hans Eijkenbroek zat Gene Gerards enkele wedstrijden als interim-trainer op de bank. Om Roda JC weer op het juiste spoor te krijgen stuurde drs. Tjerk Westerterp (baas van shirtsponsor Optiebeurs) zelfs Johan Cruijff als adviseur naar Kerkrade. “De kwaliteit van Roda JC valt best mee" en “er moet meer spektakel komen" waren zijn conclusies nadat hij de wedstrijd Roda JC-AZ‘67 (4-2 winst) had bezocht. Inhakend op deze conclusie kwam Arnold Hendriks uit bij DS ‘79 Frans Korver. Met Frans Körver zou Roda JC spektakel in huis halen.
Dat de Limburger Frans Körver zich niet thuis voelde bij DS‘79 en graag naar Kerkrade kwam was op te maken uit zijn uitspraak in de krant. “Als ik weet dat Roda JC belt, begin ik al te kruipen", Roda JC belde en Frans Körver kwam naar Kerkrade. De overgang naar Roda JC omschreef de oud doelman van MVV als: “het grootste moment uit mijn sportloopbaan". In januari 1984 zat hij voor het eerst op de bank bij Roda JC tijdens de zaalvoetbalcompetitie ter voorbereiding op de tweede competitiehelft.

In de eerste officiële competitiewedstrijd met Frans Körver op de bank deed Roda JC meteen goede zaken en won thuis op Kaalheide met 3-0 van FC Utrecht. Langs de lijn jaagde Frans Körver met zijn bezieling en gedrevenheid zijn spelers op. De trainer zat zelfs op zijn knieën op de sintelbaan Roda JC naar de overwinning te schreeuwen. Roda JC bleef echter wisselvallig presteren en behaalde in zeventien wedstrijden onder Frans Körver slechts zes overwinningen, speelde drie keer gelijk en verloor acht keer. Roda JC beëindigde het matige seizoen op een elfde plaats.

Op voorspraak van Frans Körver werden voor het nieuwe seizoen spits Hennie Meijer en doelman Jan Nederburgh naar Kerkrade gehaald. De voorbereiding op het nieuwe seizoen werd doorkruist door een inval van de FIOD. Roda JC zou voor 500 000 duizend gulden belasting ontdoken hebben en manager Hens Coerver zat voor vier dagen in de cel. Frans Körver richtte zich echter met zijn spelers op de voorbereiding en veroverde voor de tweede achtereenvolgende keer de DSM Limburg Cup. De start van seizoen 1985-1986 verliep voor Roda JC uitstekend. De eerste wedstrijd leverde een 6-1 thuisoverwinning op tegen NEC en twee weken later werd Feyenoord op Kaalheide met 2-0 verslagen. Langs de lijn leek Frans Körver niet altijd zijn emoties in bedwang te kunnen houden en lag hij regelmatig in de clinch met scheidsrechters en trainers van de tegenpartij. Niet alleen langs de lijn maar ook op het veld leverde Roda JC spektakel. De ene keer negatief (6-0 verlies bij Ajax) en een week later positief (5-0 winst thuis tegen FC Twente). Na de bekerblamage, 3-2 verlies tegen SVV, en dus uitschakeling in de eerste ronde nam Frans Körver geen halve maatregelen en trakteerde de spelers op een fikse boete en een straftraining. Roda JC bleef wisselvallig presteren en wisselde hoge overwinningen af met onnodige nederlagen. Tijdens de winterstop maakte Roda JC bekend het contract van Frans Körver niet te zullen verlengen.
Het Frans Körver-effect was al uitgewerkt. In de derby tegen Fortuna kwam Frans Körver negatief in het nieuws door duidelijk hoorbaar voor de tv camera‘s te roepen: “geef die Schrijnemakers een doodschop" . Het leverde de trainer twee wedstrijden schorsing op.
In Alkmaar ging het opnieuw mis met de emotionele trainer. Na een vermeend buitenspel-doelpunt van AZ vloog Frans Körver druk gebarend en schreeuwend naar de grensrechter.
Toen hij terugkeerde bij de dug-out kreeg hij een lading bier en een klap van een “supporter" te verwerken. Frans Körver stortte neer op het veld en de wedstrijd werd stil gelegd. Op sportief gebied bleef Roda JC echter tot op de laatste speeldag in de race voor Europees voetbal en eindigde op de prachtige vijfde plaats. Roda JC boekte twee records die tot op heden nog niet verbroken zijn; de 1-8 overwinning bij Heracles is de grootste uitoverwinning ooit en de 76 doelpunten die Roda JC scoorde maakten seizoen 1985-1986 tot het productiefste seizoen ooit.

Als trainer was Frans Körver (Schinnen, 31-07-1937) werkzaam bij FC Wageningen, Fortuna Sittard, DS ‘79, Roda JC, MVV, Helmond Sport, VVV, de Graafschap, MVV en Fortuna Sittard. Frans Körver is hiermee de enigste trainer die bij alle vier de Limburgse profclubs
als trainer actief is geweest ! Hij promoveerde 6 maal van de eerste divisie naar de Eredivisie.Zie ook eerdere afleveringen "Roda JC trainers aller tijden":

Aflevering 1: Barthel Thomas (1962-1963)
Aflevering 2: Michael Pfeiffer (1963-1965)
Aflevering 3: Wiel Coerver (1965-1966)
Aflevering 4: Adam Fischer (1966-1968)
Aflevering 5: Willibert Weth (1968-1969)
Aflevering 6: Breur Weyzen (1969-1971)
Aflevering 7: Jacques Koole (1971-1972)
Aflevering 8: Hennie Hollink (1973-1974)
Aflevering 9: Fritz Pliska (1974)
Aflevering 10: Bert Jacobs (1974-1980)
Aflevering 11: Piet de Visser (1980-1983)
Aflevering 12: Hans Eijkenbroek (1983-1984)

Volgende week aflevering 14: Rob Baan

Geplaatst op: 25-10-2011
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK