19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Rene Hofman

1989-1990RENE HOFMAN, EEN KLASSIEKE RECHTSBUITEN
Rene Hofman belandde in 1978 op zeventienjarige leeftijd bij Roda JC, dat hem wegplukte bij de amateurs van tweedeklasser KEV uit Heerlen. De talentvolle speler moest zich in eerste instantie natuurlijk bewijzen maar werd door de ervaren spelers, zoals Leo Ehlen en Dick Nanninga, met beide voetjes op de grond gehouden. Voor de jonge speler waren de trainingen echter een goede leerschool.
Op 2 maart 1980 maakte hij op 18 jarige leeftijd zijn debuut in het eerste van Roda JC. Trainer Bert Jacobs liet hem debuteren. Rene Hofman was een klassieke rechtsbuiten met maar één doel: de achterlijn halen en een goede voorzet afleveren. De rechtsbuiten beschikte over voldoende snelheid, had een goede passeerbeweging en een prima traptechniek. De meeste doelpunten van spits Dick Nanninga kwamen voort uit een voorzet van Rene Hofman. “Ik hoefde de bal alleen maar voor te geven op Dick Nanninga (die harder kopte dan Rene Hofman kon schieten) en het was een kans of een doelpunt".
Aanvaller Rene Hofman was altijd gefocust, hij kon nauwelijks genieten van zijn spel en vond een goede wedstrijd spelen niet meer dan normaal. Doordat Rene Hofman zo veel van zichzelf eiste, kon hij ook moeilijk met kritiek omgaan. Rene Hofman leefde voor zijn sport, ging op tijd naar bed en zorgde goed voor zijn lichaam. Een ideale prof. Na het vertrek van Dick Nanninga schakelde Roda JC over op een tweespitsen systeem. Rene Hofman kon doen en laten wat hij wilde, had een vrije rol en vormde samen met John Eriksen een succesvol koppel.

Rene Hofman speelde 2 periodes bij Roda JC. Van 1979-1980 t/m 1985-1986 speelde hij 7 seizoenen in Kerkrade. In de laatste 4 seizoenen (van deze periode) speelde hij alle 34 wedstrijden, totaal speelde de rechtsbuiten 185 keer voor Roda JC en scoorde hij 43 goals. Zijn goede spel leverde hem een uitverkiezing op voor het Nederlands elftal. In december 1982 maakte hij (in Aken) tegen Malta zijn debuut in het Nederlands elftal. Rene Hofman begon in de basis en werd vervangen door Ruud Gullit. Aan het einde van het seizoen 1985-1986 vertrok Rene Hofman naar Feyenoord. In Rotterdam moest hij zich opnieuw bewijzen en genoot hij niet altijd de steun van het publiek. Maar Rene Hofman bleef in zichzelf geloven en scoorde in 3 seizoenen, 33 doelpunten.

In de Rodaction van oktober 2003 omschreef Rene Hofman zijn 2e periode bij Roda JC als “de beste jaren van zijn carrière". In de zomer van 1989 keerde hij vanuit Rotterdam terug naar Kerkrade. Het eerste seizoen vallen zijn prestaties nog wat tegen, maar de twee jaargangen die daarop volgen speelde René Hofman de sterren van de hemel. Met Ger Senden en Michel Broeders vormde hij een ijzersterke rechterkant, waar spits Graham Arnold regelmatig van kon profiteren. " Ik voelde me zo goed, een heerlijk gevoel. In drie seizoenen speelde hij 92 wedstrijden waarin hij 16 keer scoorde. " Toch miste hij een beetje de waardering. "In die tijd speelde Mario Been hier een aantal maanden. Op het laatst belandde hij op de reservebank, maar hij verdiende wel vier keer zoveel dan ik. Echt belachelijk." Rene Hofman maakte er een principekwestie van. "Ik was één van de belangrijkste spelers van Roda JC en inmiddels op een leeftijd gekomen dat ik mijn goede prestaties vertaald wilde zien in een contract." Roda JC bood hem een negenjarige overeenkomst waarvan drie jaar als voetballer en zes jaar als jeugdtrainer. De club en speler kwamen er niet uit, waarna hij in de zomer van 1993 de overstap naar Fortuna Sittard maakte. Daar drong het tot hem door wat hij in, Kerkrade had achtergelaten. "Mijn hart lag bij Roda JC, maar ik voetbalde bij Fortuna. Ik heb er een half jaar gespeeld, raakte vervolgens geblesseerd aan mijn achillespees en was veertien maanden uitgeschakeld. Fortuna Sittard was inmiddels gedegradeerd en uiteindelijk is mijn carrière als een nachtkaars uitgegaan."
Geplaatst op: 25-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK