19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Jos Smits

1990-1991

JOS SMITS, DOELMAN MET DE MEESTE WEDSTRIJDEN VOOR RODA JC

Doelman Jos Smits speelde twee seizoenen in de jeugd van ADO Den Haag maar kon bij de Haagsche profclub geen contract afdwingen. Via zijn toenmalige vriendin kwam hij in Limburg terecht en ging wonen in Heerlen. Jos Smits speelde achtereenvolgens voor de amateurclubs RKHBS (3 jaar) en EHC (1 jaar). Zijn goede spel trok de aandacht van Roda JC dat op zoek was naar een opvolger van Jan Jongbloed. In de zomer van 1981 maakte Jos Smits, op zesentwintig jarige leeftijd, de overstap van de amateurs naar de profs.

Op 16 augustus 1981 maakte hij thuis tegen PSV zijn debuut voor Roda JC. In de eerste drie seizoenen speelde hij alle wedstrijden voor Roda JC. Roda JC eindigde in die seizoenen als achtste, zesde en negende. Jos Smits was een echte lijnkeeper die beschikte over geweldige reflexen en vaak onhoudbare ballen uit zijn doel wist te houden. De doelman leefde en speelde als een echte prof maar was slechts semiprof. Tijdens zijn carrière bij Roda JC is hij altijd fulltime bij het ABP in Heerlen blijven werken. Tijdens zijn vierde seizoen (1984-1985) hield een elleboogblessure hem lange tijd aan de kant. Roda JC nam echter geen risico en haalde doelman Jan Nederburgh van Telstar. Jos Smits speelde na zijn blessure toch nog de nodige wedstrijden voor Roda JC maar kwam pas op het tweede plan terecht na de komst van de Poolse doelman Henryk Bolesta. Ook als reservedoelman was Jos Smits echter van grote waarde voor Roda JC.


Jos Smits speelde 11 seizoenen voor Roda JC waarin hij 182 wedstrijden keepte. Daarmee is hij nog steeds de doelman met de meeste wedstrijden voor Roda JC achter zijn naam. Afgelopen seizoen was Jos Smits keeperstrainer op Kaalheide en trainde hij Bram Castro en de huidige keeper van Roda JC: Przemyslaw Tyton.

Geplaatst op: 25-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK