19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Eugene Hanssen

1992-1993
EUGENE HANSSEN, MISTER RODA JC
Als er één speler model staat voor de koempelmentaliteit van Roda JC is dat absoluut Eugene Hanssen.

Eugene Hanssen is een echte mijnwerkerszoon die opgroeide in Landgraaf. Van zijn vader (die bijna dertig jaar in de mijn werkte) erfde hij de mijnwerkersmentaliteit. De stoere verdediger had een sterke band met zijn ouders. Vijftien seizoenen lang mistten ze geen thuiswedstrijd van Roda JC. Exact om tien over één namen ze hun vaste plekje in op de overdekte staantribune, gewoon tussen de supporters. Tijdens het warmlopen had Eugene Hanssen altijd even oogcontact met zijn ouders.
Eugene Hanssen begon met voetballen bij Waubachse Boys. Later ging hij spelen bij Sylvia, waar hij op zijn veertiende al in het eerste elftal terecht kwam. Twee jaar later vertrok hij naar Roda JC. In april 1978 maakte hij op negentien jarige leeftijd zijn debuut voor Roda JC in de bekerwedstrijd tegen Ajax. Eugene Hanssen speelde die wedstrijd als rechtsback tegen Simon Tahamata.
Met zijn onverwoestbare mentaliteit, zijn angstaanjagende uiterlijk en zijn tomeloze inzet was hij hét gezicht van de (mijnwerkers)club Roda JC en erg geliefd bij de supporters op Kaalheide. Eugene Hanssen werd een cultheld in Kerkrade en bouwde in Nederland de reputatie op van een keiharde verdediger die niemand ontzag. Dat imago werd versterkt door zijn uiterlijk: zijn tatoeages en een niet al te groot maar uiterst gespierd lichaam. Zijn medespelers waren blij dat “Jerommeke" in hun team speelde en niet bij de tegenstander.
In vijftien seizoenen Roda JC mistte Eugene Hanssen zelden een wedstrijden en ontving de stoere verdediger slechts vijftien gele en twee rode kaarten. “'Ik was wel hard, maar probeerde altijd de tegenstander op een faire manier uit te schakelen". Zelfs de twee rode kaarten waren niet direct rood, maar twee keer geel. Eén van die rode kaarten kreeg hij in de bekerfinale van 1988 tegen PSV. Scheidsrechter Chris Verhoef schonk de Eindhovenaren een penalty, dit tot woede van heel Roda JC en met name Eugène Hanssen die de arbiter uitmaakte voor “schijtlijster". Eugene Hanssen ontving hiervoor de gele kaart, bleef doormekkeren, incasseerde zijn tweede gele kaart en moest het veld verlaten. De toegekende penalty schoot Ronald Koeman tegen de paal. Roda JC sleepte met tien man een verlenging uit het vuur maar verloor de bekerfinale uiteindelijk toch met 3-2.

Tijdens zijn loopbaan werkte Eugene Hanssen met trainers als Bert Jacobs, Jan Reker, Huub Stevens en Adri Koster. En had hij legendarische eredivisiespelers zoals Johan Cruijff, Ruud Gullit, Dennis Bergkamp, Marco van Basten en Romario als tegenstander.

Vanaf het seizoen 1978-1979 t/m 1992-1993 speelde Eugene Hanssen 442 wedstrijden voor Roda JC en scoorde hij 30 doelpunten. Eugene Hanssen speelde twee bekerfinales (1988 en 1992) en enkele legendarische Europacupwedstrijden met Roda JC. Met recht draagt Eugene Hanssen de eretitel Mister Roda JC. Als echte Roda JC man was Eugene Hanssen ook buiten het veld van grote waarde voor Roda JC, zo voerde hij als klusjesman diverse werkzaamheden uit in het stadion.
“Roda JC is mijn leven geweest en het Kerkraadse publiek heeft mij groot gemaakt", is dan ook een prachtige en toepasselijke uitspraak van Eugene Hanssen.
Geplaatst op: 25-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK