19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Sjef Blatter

1975-1976
SJEF BLATTER, ICOON
Verdediger Sjef Blatter belandde (nadat hij had gespeeld voor PSV en VVV) in de zomer van 1972 bij Roda JC. De Kerkraadse club was het seizoen daarvoor als vierde geëindigd en wilde onder leiding van manager Hens Coerver doorstoten naar de eredivisie. Dat seizoen werden Henk van Leeuwen, Herbert Bonnen, Henk van Rooy, André Broeks, Peter de Wit en Jo Körver de eerste full-profs in dienst van Roda JC. Semiprof Sjef Blatter werkte naast het voetbal bij Philips. "Er lagen nog stoeptegels in de kleedkamer, maar toch was Roda JC voor die tijd een goed georganiseerde club. Het verschil met PSV was niet eens zo groot. Je merkte aan alles dat ze per se naar de Eredivisie wilden promoveren." De doelstelling: kampioen worden en promotie naar de Eredivisie werd dan ook bereikt. Het eerste seizoen (73-74) handhaafde Roda JC zich op het nippertje.

Een seizoen later wilde Bert Jacobs, de van FC Utrecht afkomstige trainer, het spectaculaire voetbal waarmee hij furore had gemaakt eveneens introduceren bij Roda JC. De van Veendam afkomstige spits Dick Nanninga moest daarvan het eindstation worden. In de zomer van 1974 meldde de Groninger zich netjes aan de poort van Kaalheide. Het verhaal is inmiddels legendarisch. Blatter: "Opeens stond er een heel grote vent met een piepklein sporttasje waarin amper zijn schoenen pasten. Ik had nog nooit van hem gehoord. 'Wat heb je nou voor een houten klaas binnengehaald?, vroeg ik aan Jacobs." Twintig minuten later werd Sjef Blatter ongegeneerd hard van de training geschopt. “Mijn binnenband was gescheurd en ik kon alleen nog maar rechtdoor lopen. Heel mijn voorbereiding, was naar de kloten…." Dick Nanninga had zijn visitekaartje afgegeven. Geleidelijk aan verwierven de geel-zwarten een positie als subtopper. Onder Bert Jacobs wilde de club toe naar full-profs, maar Blatter weigerde zijn baan bij Philips op te zeggen.

Sjef Blatter stond niet alleen bekend om zijn imposante benen. Ondanks zijn 1.75 meter kon de prima verdediger, vanwege een perfecte timing, heel goed koppen. Zijn befaamde tackles waren messcherp. "Ik was inderdaad hard, maar wist ook altijd wel de goede positie te kiezen." Feit is dat hij in de Eredivisie de eerste Roda JC-speler was die tegen een rode kaart opliep. "Dat was tijdens een uitwedstrijd bij AZ. We stonden achter. John Metgod treuzelde met een ingooi, waarna ik hem een por in zijn buik gaf. Later werd ik nog door de clubarts van AZ, beschuldigd van dopinggebruik. Belachelijk. Het enige dat we wel eens gebruikten was een soort neusspray." Datzelfde seizoen werd hij, samen met Willem van Hanegem, Fred André, Joop van Maurik en John Pfeiffer door het weekblad Nieuwe Revu verkozen tot de vijf hardste voetballers in de eredivisie. "Toch was ik niet echt gemeen. Ik kletste er wel op, maar ging altijd voor de bal."

Sjef Blatter speelde met Roda JC de bekerfinale in 1976 en de Europese wedstrijden tegen RSCA Anderlecht. Vanaf zijn dertigste begon hij te sukkelen met blessures. In totaal werd hij zeven keer aan zijn meniscus geopereerd, twee keer aan zijn lies en uiteindelijk kreeg hij ook nog last van een hernia. Daarom besloot Sjef Blatter midden in het seizoen 1977/'78 zijn carrière te beëindigen. Sjef Blatter speelde 100 wedstrijden voor Roda JC en scoorde in totaal 4 doelpunten.
Geplaatst op: 24-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK