19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Peter de Wit

1980-1981

1980-1981

Het seizoen 1980-1981 van Peter de Wit. De geboren Zaandammer groeide in 9 seizoenen Roda JC uit tot een cultheld in Kerkrade. 

IJZERVRETER OP RECHTS
Via de tweede divisie club ZFC uit zijn geboorteplaats Zaandam belandde Peter de Wit op 18-jarige leeftijd bij de selectie van PSV. Hij was een snelle en fysiek sterke rechtsback, een echte ijzervreter. Toch lukte het hem niet om tot de hoofdmacht door te dringen. Daarom was hij maar wat blij toen Jacques Koole, zijn voormalige trainer bij het tweede team van PSV, hem in de zomer van 1972 naar de toenmalige eerstedivisionist Roda JC lokte. 

Zijn eerste seizoen (1972-1973) werd een prachtig seizoen met een gitzwarte rand. 
Op 2 november 1972 liepen enkele spelers (met o.a. Peter de Wit) na de training richting kleedkamer waar opeens trainer Jacques Koole zo voor hun ogen neer viel. De trainer had een acute hartaanval en overleed. De schok was groot bij de Kerkraadse club en er volgde een indrukwekkend afscheid. Of de dood van de trainer extra krachten losmaakte is moeilijk te zeggen maar aan het einde van het seizoen werd Roda JC kampioen van de eerste divisie. Een mooi eerbetoon aan de overleden trainer. 

De echte doorbraak van Peter de Wit volgde twee seizoenen later. De rechtsback was anderhalf jaar uit de roulatie geweest vanwege een kapotte meniscus. Het hoogtepunt van het seizoen was de bekerfinale, die in de verlenging met 1-0 werd verloren tegen PSV. Op Kaalheide werkte Peter de Wit elke wedstrijd kei- en keihard en voldeed daarmee aan de verwachtingen van de fans. De verrichte arbeid was fysiek heel zwaar maar er stond in die tijd wel een écht team op het veld die voor elkaar door het vuur gingen. Peter de Wit stond bekend om zijn talloze rushes langs de zijlijn, zijn voorzetten belanden meestal op het hoofd van spits Dick Nanninga.

Peter de Wit was een buitenbeentje in het voetbal. De spontane en opgewekte speler was meer het alternatieve type met zijn lange blonde haren en flinke bakkebaarden. De rechtsback kwam met een opafiets naar de training, speelde schaak en was geïnteresseerd in filosofie. Hij voldeed daardoor niet aan het prototype voetballer. In 1979 stopte hij tijdelijke met voetbal omdat hij als verpleger aan de slag wilde gaan. Na twee maanden stond hij weer op het veld. In de zomer van 1981 maakte hij, na negen seizoenen Roda JC, de overstap naar het Deense BK Kopenhagen. Peter de Wit speelde 169 wedstrijden voor Roda JC en scoorde hierin 3 keer. Na één jaar Denemarken eindigde zijn carrière geruisloos. Peter de Wit kwam terug naar Kerkrade om zich hier te vestigen. 

Na zijn voetballoopbaan had hij diverse baantjes totdat in 2003 het noodlot toesloeg. Bij de voormalige rechtsback van Roda JC werd beenmergkanker geconstateerd. Zijn gezondheid ging achteruit en Peter de Wit kwam in een rolstoel terecht. In 2007 overleed Peter de Wit op slechts 56- jarige leeftijd. 

Geplaatst op: 24-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK