19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Leo Ehlen

1981-1982
Het seizoen 1981-1982 van Leo Ehlen. De Sittardenaar groeide in 9 seizoenen Roda JC uit tot een boegbeeld in Kerkrade.

LEO EHLEN, OPGESTROOPTE MOUWEN
Leo Ehlen groeide op in Broeksittard en voetbalde samen met zijn broers bij de plaatselijke voetbalclub Almania. Op zijn 21ste had het Duitse 1 FC Köln belangstelling maar Leo Ehlen stapte over naar de grote broer, eerstedivisionist Fortuna SC. Een jaar later, in de zomer van 1975, stapte Leo Ehlen ( voor een transfersom van 45.000 gulden) over naar Roda JC. Leo Ehlen werd full-prof, maar had dat jaar behoorlijk wat problemen met de overgang. In een team met vrijwel alleen maar ‘Hollanders´ had de geboren Sittardenaar (20-05-1953) moeite om zijn draai te vinden.
De verdedigende middenvelder knokte hard om een vaste plaats in de ploeg te veroveren. Hij deed dat vaak ten koste van onnodige overtredingen en keiharde tackles, die snel met gele kaarten en schorsingen werden bestraft. Pas vanaf zijn tweede seizoen wist hij iedereen te overtuigen van zijn kwaliteiten: snelheid, inzicht en goede techniek. En het belangrijkste: Leo Ehlen bleek door geen enkele tegenstander te intimideren. Hij ging het veld op om te winnen, wie er tegen hem over stond interesseerde hem niet. Van trainer Bert Jacobs kreeg Leo Ehlen de opdracht om de nummer tien van de tegenstander uit te schakelen.

Leo Ehlen stond niet bekend als een echt trainingsbeest, maar tijdens de wedstrijd stond hij er altijd. Hij beschikte over de juiste mijnwerkersmentaliteit, stroopte zijn mouwen op en schakelde met zijn messcherpe tackles zijn directe tegenstander uit. Dat waardeerden de supporters op Kaalheide. In de RodAction van februari 2005 verwoordde Leo Ehlen de mijnwerkersmentaliteit als volgt; “ Als wij vroeger op achterstand kwamen, knalden we er nog harder tegenaan. Daarom konden we ook na een nederlaag rustig tussen de supporters een glaasje bier drinken. Zolang we maar voor honderd procent geknokt hadden, was dat geen enkel probleem".

Onder Piet de Visser werd de verdedigende middenvelder getransformeerd tot centrale verdediger. Toen aankoop Jimmy Calderwood op het middenveld echter onvoldoende uit de voeten kon, wisselden de Schot en Leo Ehlen van positie. Dat pikte Leo Ehlen niet en een conflict was geboren. Na 9 seizoenen Roda JC (232 wedstrijden en 5 doelpunten)maakte Leo Ehlen na afloop van het seizoen 1983/'84 de overstap naar het Belgische Thor Waterschei. Na een half jaar keerde hij terug naar Nederland en bouwde hij af bij de amateurs van EHC en zijn oude liefde Almania.
Geplaatst op: 24-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK