19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Jan Jongbloed

1979-1980
Het seizoen 1979-1980 van Jan Jongbloed. De geboren Amsterdamse doelman maakte furore in kerkrade.

JAN JONGBLOED, EEN AMSTERDAMMER IN KERKRADE
Jan Jongbloed werd op 25 november 1940 geboren in hartje Amsterdam. In 1960 maakte hij als doelman zijn debuut op het hoogste niveau bij DWS. Bij DWS, de voorloper van FC Amsterdam, speelde Jan Jongbloed maar liefst achttien jaar. In de zomer van 1977 maakte de doelman op 36-jarige(!) leeftijd de overstap naar Roda JC . Een curieuze en unieke transfer, voor het eerst in zijn carrière werd Jan Jongbloed full-prof, stopte met zijn sigarenzaak en ging twee keer per dag trainen. Jan Jongbloed bleef in Amsterdam wonen, maar overnachtte tweemaal per week in Kerkrade. In het begin moest de ras Amsterdammer wennen in Kerkrade. “Op de training begreep ik niets van het taaltje van die Limburgers. Maar pas nadat we op Kaalheide met 1-0 van FC Twente wonnen en ik een goede wedstrijd keepte kwam de omslag. Ik kreeg het fantastisch naar mijn zin en heb me vanaf dat moment helemaal thuis gevoeld bij Roda JC. Maar al met al heeft die aanpassing toch zo'n drie a vier maanden geduurd." 

Roda JC presteerde uitstekend in die jaren. In zijn eerste drie seizoenen miste Jongbloed slechts één wedstrijd, jaren waarin Roda JC respectievelijk als zesde, vijfde en zevende eindigde. In het seizoen 1978- 1979 waren de Kerkradenaren zelfs titelkandidaat en bleef Jan Jongbloed 516 minuten zonder tegendoelpunt. "Alle topclubs scheten in hun broek als ze naar Kerkrade kwamen. Want Roda JC thuis, dat was een belevenis “. Jan Jongbloed werkte onder de trainers Bert Jacobs en Piet de Visser. Nadat hij op zijn 40ste bij Roda JC was gestopt, werd hij assistent- trainer bij Haarlem. Het jaar daarop maakte hij alweer zijn rentree als doelman. Go Ahead Eagles had een keepersprobleem, benaderde de topfitte Jan Jongbloed, de doelman speelde nog prima en plakte er nóg twee seizoenen aan vast. Ruim een jaar later, op 8 september 1985, kwam er een abrupt einde aan de carrière van Jan Jongbloed. "We speelden met Go Ahead Eagles bij Haarlem. Tegen het einde van de wedstrijd kreeg ik ineens steken in mijn borst. Ik speelde dat duel uit, maar na afloop werd de pijn nog erger en bleek dat hij een hartinfarct had gehad. Op 44 jarige leeftijd moest Jan Jongbloed noodgedwongen stoppen met keepen. 

Het Nederlandse voetbal nam afscheid van een legendarische keeper. Een keeper met een unieke carrière, die twee WK finales speelde in 1974 en 1978 en in totaal 717 wedstrijden in het betaalde voetbal speelde. Bij Roda JC stond Jan Jongbloed 132 wedstrijden onder de lat. 
Geplaatst op: 24-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK