19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Hens Fischer

1973 - 1974
DE WEG NAAR DE EREDIVISIE (1972 - 1973)
Hens Fischer (bijnaam d‘r Pap) werd geboren in Kerkrade op 9 oktober 1939 en speelde maar liefst 18 seizoenen betaald voetbal bij Roda Sport en Roda JC. Als speler maakte hij in 1962 de fusie mee tussen Roda Sport en Rapid JC die leidde tot het huidige Roda JC.

Het absolute hoogtepunt bereikte Hens Fischer met Roda JC in het seizoen 1972-1973. In de herfst van zijn carriere leidde hij als aanvoerder de Kerkradenaren naar het kampioenschap in de Eerste divisie en promotie naar de Eredivisie. Samen met John Pfeiffer stond Hens Fischer in het centrum van de verdediging en daar gaven ze samen het goede voorbeeld. De twee verdedigers konden er ongelooflijk in kletsen en zaten de andere spelers altijd achter de vodden. Als nestor van de ploeg was centrale verdediger Hens Fischer het grote voorbeeld en het luisterend oor voor de jonge spelers. Hens Fischer werd door zijn jonge ploegmakkers liefkozend ‘d‘r pap‘ genoemd Fischer: “We hadden een hechte groep zonder buitenbeentjes. Aan buitenlanders had je ook niets. Die kwamen meestal een jaartje hun zakken vullen en waren dan weer vertrokken". Tijdens het seizoen moest Roda JC echter onverwacht afscheid nemen van trainer Jacques Koole. De 34 jarige trainer zakte in het stadion na een ochtendtraining in elkaar en overleed ter plaatse. De spelers waren geschokt door zijn dood. Wellicht werkte het overlijden van de trainer wel als een extra stimulans om de titel binnen te halen want naar¬mate het seizoen vorderde werd steeds duidelijker dat Roda JC titelkandidaat nummer één was. Op de voorlaatste speeldag (13 mei 1973) viel de beslissing. In Almelo moest Roda JC aantreden tegen Heracles. Het zou een gedenkwaardige dag worden in de geschiedenis van Roda JC. Roda JC had genoeg aan een gelijkspel en dat kwam er ook. Na een 1-0 achterstand scoorde Wim Langenhuizen de 1-1 gelijkmaker. Na het eindsignaal konden de Kerkradenaren een (kampioens-)feestje bouwen. De supporters van Roda JC hadden de lange reis naar Almelo (met bus en trein) niet tevergeefs gemaakt en zorgden na afloop van de wedstrijd voor een spontane hulde aan de kampioenen op het veld van Heracles.

Aanvoerder Hens Fischer op de schouders. Van links naar rechts Peter de Wit, keeper Willy Damen en John Pfeiffer.

Na afloop gingen de spelers met de trein van Almelo naar Heerlen. Hens Fischer: “We werden kam¬pioen in Almelo en hebben daarna de trein naar Heerlen gepakt, samen met honderden supporters die waren meegereisd. Trainer Hennie Hollink kwam onderweg nog vertellen dat we geen bier mochten drinken voordat we in Kerkrade waren. "Hou toch op met die flauwekul!", zeiden we. Ja, wat wil je, we waren kampioen! We hebben er in die trein écht wel een paar genomen. Vanaf Heerlen werd de ploeg in open auto's naar Kerkrade vervoerd. Op een bomvolle markt werden de kampioenen gehuldigd.

HET EERSTE EREDIVISIE SEIZOEN 1973-1974
Hens Fischer ervoer de huldiging als een onvergetelijke happening. Kerkrade vierde uitbundig feest. Het kampioenschap was een feit en Roda JC ging spelen in de Eredivisie. Die eredivisie zou Roda JC uiteindelijlk nooit meer verlaten.

In het eerste seizoen in de Eredivisie (1973-1974) speelde Hens Fischer 30 Eredivisie-wedstrijden. Aan het einde van dat seizoen nam hij afscheid van Roda JC. In totaal speelde Hens Fisher maar liefst meer dan 500 wedstrijden voor Roda Sport / Roda JC.

Na zijn carrière bij Roda JC werd hij speler/trainer bij het Belgische La Calamine. In 1977 keerde hij bij Roda JC terug als jeugdtrainer.
Geplaatst op: 24-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK