19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Dick Nanninga

1977-1978
Dick Nanninga. De spits stond vooral garant voor doelpunten, heel veel doelpunten voor de Kerkradenaren. Tijdens het seizoen 1977-1978 werd hij wegens zijn uitmuntende spel geselecteerd voor Oranje, waarmee hij de WK- finale bereikte én scoorde.


DICK NANNINGA, ALL-TIME TOPSCORER
Dick Nanninga, in Kerkrade beter bekend als “d´r Lange", maakte als kopsterke spits furore bij Roda JC. De geboren en getogen Groninger begon zijn carriere bij de amateurs van de Oosterparkers , op een steenworp afstand van de thuishaven van FC Groningen. Ondanks zijn lengte van 1,91 meter werd hij over het hoofd gezien door de plaatselijke FC. Streekgenoot Veendam bood hem wel een kans in het betaalde voetbal. Op zijn 24e ging de betonstorter spelen voor Veendam. Een seizoen later, met 21 treffers op zijn conto, maakte hij de overstap naar Roda JC. Ik de zomer van 1974 meldde de Groninger zich netjes aan de poort van Kaalheide. Een hele grote vent, met een piepklein sport-tasje. Sjef Blatter had nog nooit van hem gehoord. "Wat hebben ze nou voor een giraffe gekocht?" grinnikte de linksback. Even later eindigde de training voor Blatter in het ziekenhuis met een kapot getrapte meniscus. Dick Nanninga had zijn visitekaartje afgegeven.


Roda JC speelde met echte buitenspelers en dankzij de voorzetten van Gerard van der Lem en Pierre Vermeulen werd Dick Nanninga een echte sensatie in de Eredivisie. Gevreesd door de keepers en verdedigers van de tegenpartij, op handen gedragen door zijn eigen spelers en de supporters van Roda JC.

"Als je in de spits speelt, krijg je nu eenmaal de meeste klappen. Dat is niet erg. Maar ik zorgde er wel altijd voor dat ik de eerste was die uitdeelde. Het maakte niet uit wie er tegenover me stond". Dick Nanninga ging nog niet voor een bulldozer opzij".

“Het gouden hoofd van Kaalheide" was razend populair in de Oostelijke Mijnstreek. Al snel kende iedereen de betonnen spits die manager Hens Coerver voor 35000 gulden uit het noorden had weggeplukt. "Ik zette me altijd voor honderd procent in, ook als het eens wat minder ging. Die mentaliteit sprak de mensen hier aan. Ze gingen pas tekeer als de inzet onvoldoende was. En terecht. Ik hoorde bij het volk, was in feite één van hen. Ik ben niet bijzonder. Ik was een arbeidersjongen en zal dat altijd blijven. Dat werd gewaardeerd.

Acht jaar lang speelde Dick Nanninga in het eerste van Roda JC. In 225 wedstrijden werd hij all-time clubtopscorer van Roda JC met 107 treffers (+ nog eens veertien doelpunten in de bekercompetitie). Hij stond dan ook in de belangstelling van de Nederlandse topclubs. Dick Nanninga zag en hoorde alle belangstelling rondom zijn persoon laconiek aan en ging over tot de orde van de dag. "Ik had een prima contract getekend, was altijd door Roda JC uitstekend behandeld. Dan moet je ook consequent blijven, vond ik. Achteraf had ik het uit sportieve overwegingen misschien toch moeten doen. Mijn hart is echter altijd bij Roda JC gebleven".

Blessures
Twee keer een gebroken been, een polsbreuk, drie keer gebroken ribben, zes keer een breuk in het sleutelbeen, een beschadigde milt, een teenbreuk, een handbreuk, een armbreuk, twee hernia- operaties en uiteindelijk afgescheurde kruisbanden. Een gat in zijn hoofd was een dusdanig klein ongemak dat hij met een kram erin gewoon verder kopte. Toch is hij altijd met nummer dertien blijven voetballen omdat hij "toch nergens in gelooft". Na zijn tweede hernia operatie in april 1981 verwachtte niemand dat hij ooit weer zou voetballen. In juni 1981 speelde het medisch wonder weer zijn eerste wedstrijd

Op 22 mei 1982 speelde Dick Nanninga zijn laatste wedstrijd voor Roda JC, deed zijn zaak van de hand en vertrok met Bert Jacobs naar Hong Kong. Na een jaar Hong Kong keerde hij terug naar Nederland en speelde enkele seizoenen voor MVV.

Dick Nanninga maakte als 29 jarige zijn debuut bij het Nederlands Elftal. In de oefenwedstrijd tegen Tunesië scoorde hij meteen tweemaal, waardoor hij mee mocht naar Argentinië. Nadat Nanninga op het WK al eerder was ingevallen tegen Peru, Iran en Duitsland mocht hij na een uur voor honderdduizend toeschouwers in de finale aantreden. Nederland stond op dat moment met 1-0 achter tegen het gastland Argentinië.

In de 82e minuut beleefde Dick Nanninga een prachtig hoogtepunt. Een perfecte voorzet van Rene vd Kerkhof werd door Dick Nanninga snoeihard binnen gekopt 1-1. Een verlening volgde de afloop is bij iedereen bekend. Met zijn doelpunt schreef Dick Nanninga geschiedenis; hij is nog altijd de enige Nederlander die een velddoelpunt maakte tijdens een WK finale. Tussen 1978 en 1981 speelde Dick Nanninga vijftien interlands waarin hij zes keer scoorde. Hij kwam uit tijdens het WK van 1978 en het EK in 1980. Zijn laatste interland speelde hij in 1981 tegen Cyprus, waarin hij nog eenmaal doel trof.

Geplaatst op: 24-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK