19/20
3926verkochte seizoenkaarten

Dick Advocaat

1976-1977
Met Dick Europa in
Dick Advocaat speelde in het verleden voor Roda JC. Aan het begin van het eerste seizoen (1973-1974) van Roda JC in de Eredivisie versterkte de Kerkraadse club zich met middenvelder Dick Advocaat van FC Den Haag. In het kalenderjaar 1976 schreef Roda JC historie door voor het eerst in haar bestaan de KNVB-bekerfinale te bereiken. Roda JC, met Dick Advocaat in de basis, trof in de Rotterdamse Kuip, PSV. Cupfighter Roda JC verloor met 1-0 maar er moest een verlening aan te pas komen om Roda JC op de knieën te krijgen! Door het landskampioenschap van PSV mocht Roda JC uitkomen in de Europacup II. Het begin van het seizoen 1976-1977 stond in het teken van het eerste Europacup optreden van Roda JC. Roda JC was gekoppeld aan de Belgische topclub RSCA Anderlecht en speelde onder aanvoering van aanvoerder Dick Advocaat twee legendarische wedstrijden. Uit in Brussel werd er nipt met 2-1 verloren (de twee tegendoelpunten vielen in de 89e en 90e minuut!).

In Kerkrade, voor een uitverkocht stadion, speelde Roda JC een prachtige wedstrijd en was het dichtbij een stunt. Tot 7 minuten voor het einde leidde Roda JC door doelpunten van Pierre Vermeulen en Gerard van der Lem (pen) maar sloeg Anderlecht opnieuw toe in de slotfase en scoorde in de 83e en 87e minuut. Roda JC had op Kaalheide voor Europees spektakel gezorgd en dat gaf zelfvertrouwen voor de competitie. Het seizoen werd afgesloten op een prachtige 5e plaats. Dick Advocaat besloot echter Kerkrade te verruilen voor Venlo waar hij voor VVV ging spelen. Na VVV speelde Dick Advocaat voor achtereenvolgens: Chicago Sting, FC Den Haag, Chicago Sting, Sparta, Berchem Sport en FC Utrecht. 

Na zijn actieve carrière stapte Dick Advocaat in het trainerswereldje. Onderstaand het imposante lijstje van clubs en landen waar de “Kleine Generaal” actief was: Assistent Nederlands Elftal, HFC Haarlem, SVV/Dordrecht, Assistent Nederlands Elftal, Bondscoach Nederlands Elftal, PSV, Glasgow Rangers, Bondscoach Nederlands Elftal, BM Gladbach, Bondscoach VA Emiraten, Bondscoach Zuid-Korea, Zenith St. Petersburg, Bondscoach België, AZ Alkmaar, Bondscoach Rusland.

Profiel
Dick Advocaat, 27-09-1947 te Den Haag 
Wedstrijden Roda JC: 118 
Doelpunten Roda JC: 2 
Totaal aantal wedstrijden: 519 
Totaal aantal doelpunten: 26 
Geplaatst op: 24-01-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK