Op 4 november jongstleden werd Herman Huirne aangesteld als statutair Algemeen Directeur van Roda JC Kerkrade. Roda JC blikt met de kersverse AD terug op de afgelopen weken en kijkt naar de toekomst.
U bent nu ruim drie weken aan het roer bij Roda JC. Hoe bevalt het u?
De afgelopen jaren heeft Roda JC meermaals aan de rand van de afgrond gestaan. Ik trof een organisatie aan die murw was gebeukt door hetgeen er allemaal binnen- en buiten de club is voorgevallen . Des te mooier is het om te zien dat er binnen de muren van het Parkstad Limburg Stadion, ook op de meest donkere dagen, met enorm veel energie, passie en clubliefde wordt gewerkt aan de toekomst van de club, binnen álle geledingen. De financiële toekomst van de club is gewaarborgd en de rust lijkt gelukkig wedergekeerd.
Wat voor een type directeur bent u?
Binnen mijn eigen bedrijven werk ik volgens vier belangrijke principes: transparant, eerlijk, open maar vooral samen. Roda JC is van ons allemaal. Intern zal een ieder open, eerlijk en transparant naar elkaar moeten zijn om gezamenlijke doelstellingen te bereiken. Daar hebben we iedereen bij nodig. Medewerkers, spelers, staf, vrijwilligers, stewards, supporters, sponsoren, beoogd aandeelhouders, overheden, KNVB en andere stakeholders.
Er verschenen verschillende berichten in de media over financiële afspraken tussen Roda JC en Mauricio Garcia de la Vega. Hoe zit het precies?
Meneer De la Vega heeft op naam van Roda JC een lening in Duitsland afgesloten ter grootte van €150.000. Deze is door Roda JC reeds terugbetaald. Daarnaast heeft Dhr. De la Vega bij zijn vertrek afgesproken dat hij een percentage ontvangt over enkele eventuele verkopen van spelers. Deze afspraak is echter in strijd met de FIFA-regelgeving en heeft voor mij dus geen bindend karakter. Ik zal als directeur in ieder geval geen dingen doen waardoor de club in de problemen komt.
Hoelang blijft u Algemeen Directeur van Roda JC?
Daar hebben wij nog geen ei over gelegd. In eerste instantie had mijn aanstelling een tijdelijk karakter, maar ondertussen zou het goed zo kunnen zijn dat ik tot het einde van het huidige seizoen Algemeen Directeur van de club blijf. Dit besluit ligt echter in de handen van de beoogd aandeelhouders.
Wat zijn de sportieve ambities van Roda JC?
Uiteraard vinden wij allemaal dat Roda JC op het hoogste niveau van Nederland thuishoort. De club heeft in het verleden meermaals bewezen dat grote uitgaven gekoppeld aan kortetermijndoelstellingen ons op de lange termijn niet verder gaan helpen. Met gedegen beleid gaan wij Roda JC de komende jaren opbouwen en hopen we binnen nu en twee seizoenen weer op het hoogste niveau van Nederland te acteren; de Eredivisie. De afgelopen periode voerden allerlei zaken de boventoon bij Roda JC. Het voetbal staat weer centraal in Kerkrade; dat is de eerste overwinning die we met zijn allen hebben geboekt. Nu keihard werken aan het vervolg.
Is er binnen het ondernemerspact al een verdeling gemaakt over de vakgebieden waar de verschillende ondernemers zich op gaan richten?
Ja, die is er gemaakt. Roland Hogenelst zal zich gaan richten op de horeca in- en rondom het Parkstad Limburg Stadion, met als grote doel dat er vanuit de horeca-opbrengsten méér financiële middelen naar de club vloeien dan voorheen. Stijn Koster gaat zich richten op juridische vraagstukken die er op dit moment liggen. Dionne Wiertz gaat zich op het HR-vraagstuk richten, dat de nodige aandacht behoeft. Ikzelf ben belast met de algemene dagelijkse leiding binnen de club. De overige ondernemers zullen op de achtergrond actief zijn.
Er zijn vijf nieuwe bestuurders gekozen voor de Stichting FSU. Hoe zijn deze keuzes tot stand gekomen?
Er zijn inderdaad vijf nieuwe bestuurders gekozen voor de Stichting Frits Schrouff United, waar 79,8% van de aandelen van Roda JC zijn ondergebracht. Van belang was ten eerste dat de reeds vertrokken bestuurders ook daadwerkelijk zouden vertrekken. Dit is onlangs gebeurd, waardoor het ondernemerspact zelf de nieuwe bestuurders kon gaan aanstellen.
Ten eerste is Ed Koster, de vader van Stijn Koster, als bestuurder toegevoegd aan de Stichting FSU. Pa Koster heeft een enorme financiële kennis in huis die van groot belang is voor Roda JC. Ed begeleidt alle financiële vraagstukken binnen Roda JC, waaronder begrotingen en budgetten.
Ten tweede is Nicole Groen toegetreden. Mevrouw Groen komt uit de koker van Roland Hogenelst en is Financieel Manager bij Hogenelst Horeca Groep.
Als derde werd Maurice Jongen, directeur van Medisana, toegevoegd als bestuurder aan de FSU. Dhr. Jongen is reeds acht seizoenen op rij rugsponsor van Roda JC en heeft een geel-zwart hart. In het verleden was hij vaak betrokken bij allerlei plannen om de toekomst van Roda JC te waarborgen. De club is dan ook erg verheugd dat hij, naast zijn sponsoring met Medisana, deel uit maakt van de Stichting FSU.
Ten vierde werd Joris Hoefakker toegevoegd. Joris is geen onbekende binnen Roda JC. Hij maakte met zijn bedrijf Submedia deel uit van de ‘G7‘ en heeft de club reeds meerdere malen ondersteund op het gebied van media en communicatie.
Als laatste werd Ton Middelhoven aan de FSU toegevoegd. Ton is eigenaar van Eldee Packaging, op een steenworp afstand van het Parkstad Limburg Stadion.
Het was voor het ondernemerspact belangrijk dat er een juiste mix van lokale ondernemers die de club kennen en eigen vertrouwenspersonen zitting zouden nemen in het bestuur van de Stichting FSU. Dat is gelukt en daar zijn wij blij mee.
De Stichting FSU beheert 79,8% van de aandelen van Roda JC, de overige 20% zijn in het bezit van Aleksei Korotaev, die momenteel in Dubai moet blijven. Wat zijn de vooruitzichten?
Er zijn enkele momenten geweest in het verleden waarop een ieder dacht dat Aleksei binnen zeer korte termijn Dubai mocht verlaten, inclusief hijzelf. Inmiddels mag hij dat echter nog steeds niet. Vanzelfsprekend is Aleksei van harte welkom om mee te doen, maar dat wordt hem op dit moment simpelweg onmogelijk gemaakt. Daarnaast zijn zijn financiële bezittingen bevroren, hetgeen betekent dat hij niet kan opdraaien voor 20% van de tekorten die gedurende de afgelopen seizoenen zijn ontstaan en wellicht nog gaan ontstaan. Bij het aandeelhouderschap horen bepaalde verplichtingen. Mocht er in de toekomst een moment komen waarop Aleksei zijn verplichtingen wederom niet kan nakomen, dan beseft hij zich al te goed dat er naar een andere oplossing gekeken moet worden, in het belang van Roda JC. Vooralsnog zullen we allemaal moeten afwachten wat er in Dubai gaat gebeuren.
De Licentiecommissie van de KNVB heeft de club en puntenstraf gegeven (3) naar aanleiding van o.a. wijzigingen in de directiestructuur die niet vooraf zijn getoetst bij de KNVB. Hoe zit dat?
De Licentiecommissie van de KNVB heeft de club inderdaad bestraft met 3 punten in mindering én een geldboete van €12.500 wegens het handelen in strijd met de licentieregels. Meneer De la Vega heeft zichzelf bij de KNVB ingeschreven als Algemeen Directeur én bestuurder van de Stichting FSU. Dat mag niet volgens de licentieregels. Tevens had hij zichzelf moeten laten toetsen bij de KNVB, alvorens hij zich mocht inschrijven als Algemeen Directeur.
Roda JC is in beroep gegaan tegen deze straf. Op dinsdag 12 november ben ik, samen met de huisadvocate, naar de KNVB in Zeist geweest om het besluit van de licentiecommissie aan te vechten. Binnen nu en drie weken volgt de definitieve uitspraak van de KNVB. Vanzelfsprekend hopen we dat de straf wordt geseponeerd danwel verminderd zodat we ook dit boek kunnen sluiten.
Hoe kijkt u naar de toekomst van Roda JC?
Ik ben blij dat een groep ondernemers is opgestaan om Roda JC te redden. Het geeft aan dat er voldoende draagkracht is om Roda JC een gezonde toekomst te bieden. Het zou van de zotte zijn als de club, met de grootste en fanatiekste achterban van Limburg, zou verdwijnen. Roda JC leeft en nu is het moment gekomen om de club met gedegen beleid een gezonde toekomst te geven. Een toekomst die de supporters, sponsoren, spelers, stafleden, medewerkers maar vooral Frits Schrouff enorm verdienen.
Geplaatst op: 21-11-2019