20/21
3193verkochte seizoenkaarten

Niels Verburgh: 'kippenvel van de fans'

In Kerkrade hoopt hij de volgende stappen in zijn nog prille carrière te zetten. De sportieve ambitie van Niels Verburgh is helder: basisspeler worden bij Roda JC.
RUGNUMMER 22
Naam: Niels Verburgh
Geboren: 31 januari 1998 te Brugge (BEL)
Clubs: Club Brugge, Waasland Beveren en Roda JC Kerkrade
Positie: Verdediger
Contract: Tot medio 2020

Tegen NEC kwam je wens uit en startte je voor het eerst dit seizoen vanaf de eerste minuut. Afgelopen week was je ziek. Hoe groot was de teleurstelling?
“Natuurlijk baalde ik, maar ik realiseerde me ook dat ik in de vorige thuiswedstrijd Richard Jensen vanwege interlandverplichtingen verving. Elke keer als ik op de bank zit, ben ik ontgoocheld. Toch ben ik geen persoon die lastig wordt als hij niet in de basis start. Ik heb geduld en als ik inval, geef ik honderd procent. Ik wil mijn team altijd helpen. Dát staat voor mij voorop."

Op 3 juli 2018 werd je door Harm van Veldhoven gepresenteerd als een talentvolle speler die zowel als centrale verdediger als verdedigende middenvelder uit de voeten kan. Naar welke positie gaat je voorkeur uit?
“Het liefst speel ik op het middenveld, vlak voor de verdediging. Op die positie kan ik de bal veroveren en heb ik het spel voor me. Ik heb de bal het liefst in mijn voeten, ben in het bezit van een goede pass en verdeel het spel graag richting de spitsen. Maar als het nodig is, kan ik ook rust brengen door de bal bij me te houden."

In januari 2017 haalde Michel Preud‘homme, de toenmalige trainer van Club Brugge, je bij de hoofdselectie van Club Brugge. Kwam je droom toen al uit?
“Eigenlijk wel. In ben geboren en getogen in Brugge, al vanaf mijn vijfde nam mijn vader me mee naar Club Brugge. Bij elke thuiswedstrijd zaten we samen in de spionkop. Tien jaar later zat ik op de bank bij de hoofdmacht en trainde ik met spelers die een miljoen per jaar of meer verdienen. Heel onwerkelijk. Na afloop van een wedstrijd liep ik langs de tribunes en zag ik mijn vader met tranen in zijn ogen zitten. Dat beeld zal ik nooit vergeten."

Toch zat er een debuut niet in.
“Helaas vertrok Michel Preud‘homme na dat seizoen. Zijn opvolger Ivan Leko trok veel nieuwelingen aan waardoor ik minder kansen kreeg. Om speelminuten te maken werd ik in januari van dit jaar uitgeleend aan Waasland-Beveren. Negen keer kwam ik er in actie maar toen Roda JC in de zomer interesse toonde, heb ik geen moment getwijfeld. Ik kende de club en volgde afgelopen seizoen de prestaties van Jorn Vancamp. Met hem speelde ik samen in de diverse nationale jeugdteams."

Waaraan je niet alleen maar positieve herinneringen hebt.
“Vlak voor de start van het EK Onder 17 ging het fout. Tijdens een duel tegen de Beloften van Borussia Dortmund scheurde ik na een gemene overtreding de kruisband én de binnen-en buitenmeniscus van mijn rechterknie. Meteen wist ik dat het EK aan mij voorbij zou gaan. Ook het WK in Chili ging aan mijn neus voorbij. Hoewel ik gelukkig nergens meer last van heb, heeft dat veel pijn gedaan."

Inmiddels ben je ruim drie jaar verder en sta je de komende twee seizoenen onder contract bij Roda JC. Hoe is je integratie verlopen?
“Uitstekend. Ik ben een persoon die zich ergens op zijn gemak moet voelen om te kunnen presteren. En hier voelde het vanaf de eerste ontvangst meteen goed. Roda JC is een club met potentie en een prachtig stadion. Als twintigjarige heb ik nog een hele carrière voor me, maar voor mij is dit al een droom. De competitie is, met al die gerenommeerde clubs, van hoog niveau. Daarom is dit voor mij de juiste stap. Ik kan me hier goed ontwikkelen en daarbij zijn de supporters hier echt fantastisch. In de vorige thuiswedstrijd kregen we, ondanks de nederlaag, na afloop een staande ovatie. Nu ik er weer aan denk, krijg ik opnieuw kippenvel."

Hoe schat je de spelersgroep in?
“Als heel gretig en ambitieus. We hebben een team dat er vol voor gaat en blijft werken tot het laatste fluitsignaal. Dát is wat onze supporters willen zien. Als ik de fans tekeer hoor gaan, heb ik het gevoel dat het stadion vol zit. Ik weet dat de supporters hier zware tijden achter de rug hebben. Maar ik ben een type dat niet achteruit kijkt maar vooruit. Mijn ambitie is om zoveel mogelijk minuten te maken, progressie te boeken en dus een betere voetballer te worden. Daarmee kan ik het team te helpen om in ieder geval de nacompetitie te halen. Want één ding is duidelijk: het bereiken van de play-offs is een absolute must!"

Tekst: Bert Jan Boer
Geplaatst op: 20-09-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK