20/21
2568verkochte seizoenkaarten

Harm van Veldhoven

(2008-2012)

Na het ontslag van Raymond Atteveld stond Martin Koopman als interim-trainer voor de groep. Na zes wedstrijden werd Martin Koopman vervangen door Harm van Veldhoven. Harm van Veldhoven (Luyksgestel, 28 september 1962) de tot Belg genaturaliseerde Nederlander had als trainer naam gemaakt in België. Als speler was hij actief voor de amateurs van de Raven in Luyksgestel en in Belgie speelde hij betaald voetbal bij SK Lommel, Germinal Ekeren, RWDM en opnieuw SK Lommel. Na zijn actieve carriere werd hij bij SK Lommel assistent-trainer en een jaar later hoofdtrainer. Na SK Lommel was Harm van Veldhoven trainer bij KFC Stroombeek, FC Brussels, Cercle Brugge en Germinal Beerschot. Bij deze laatste club werd Harm van Veldhoven eind 2008 ontslagen. Bij Roda JC tekende Harm van Veldhoven een contract tot juli 2010 met een clausule dat het contract bij degradatie ontbonden zou worden.

Harm van Veldhoven maakte zijn debuut als trainer van Roda JC in de uitwedstrijd tegen de Graafschap (1-1). Roda JC stond op dat moment (na twaalf wedstrijden) op een zestiende plaats. Niet alleen de slechte prestaties op het veld maar ook de schermutselingen rondom de op handen zijnde fusie zorgden voor de nodige onrust in Kerkrade. Op de sympathieke trainer rustte de moeilijke taak om de rust te bewaren en de ploeg weer op de rails te krijgen. Roda JC ging ook als zestiende de winterstop in en haalde een aantal nieuwe spelers. Met de aanwinsten Kris De Wree (Germinal Beerschot), Laurent Delorge (Ajax), Arnoud Sutchiun Djoum (Anderlecht) en Eric Addo (PSV) ging Roda JC proberen om degradatie te voor-komen.

Harm van Veldhoven moest echter ook veel tijd en energie steken in het blussen van binnenbrandjes binnen de spelersgroep. In de thuiswedstrijd tegen de Graafschap boekte Roda JC een belangrijke 3-1 zege maar in het veld ruzieden Anouar Hadouir en Marcel Meeuwis met elkaar over wie een vrije trap mocht nemen. Uit voorzorg haalde Van Veldhoven een boze Anouar Hadouir naar de kant. Roda JC kwam maar niet weg uit de kelder van de Eredivisie en werd in het bekertoernooi in de kwartfinale uitgeschakeld door thuis met 2-3 te verliezen van FC Volendam. Na een 2-0 nederlaag bij FC Groningen liet Harm van Veldhoven zijn emoties de vrije loop en bekritiseerde de arbitrage: 'We zijn verschrikkelijk genomen, vreselijk', foeterde de trainer. 'De laatste weken heb ik het gevoel dat Roda JC wordt gezocht. Achter de schermen wordt over een fusie gesproken, maar mijn gevoel zegt dat het in Zeist al geregeld is. Ik praat niet over een complot, maar het is wel een optelsom. Blijkbaar moeten we eruit”. Harm van Veldhoven was meer een crisismanager dan een trainer en vroeg zich af wanneer de rust zou terugkeren bij Roda JC. Rustig werd het echter niet, de onrust nam alleen maar toe in Kerkrade zeker nadat op 1 april 2009 bekend werd gemaakt dat de fusie doorgang zou vinden. In het thuisduel met Ajax (2-1verlies) keerde het publiek zich tegen de club. “Degradeer voor ons” was de tekst op één van de spandoeken in het stadion. Stoeltjes werden gesloopt, op het veld gegooid en het bleef nog lang onrustig in en rondom het stadion. Ook in de spelersgroep ging het opnieuw mis en was Harm van Veldhoven genoodzaakt om Anouar Hadouir uit de selectie te verwijderen na een handgemeen tussen de middenvelder en doelman Bram Castro. Roda JC beleefde een “horrorseizoen” en moest de gifbeker helemaal leegdrinken. Op de voorlaatste speeldag verloor Roda JC thuis van Willem II en was de ploeg van Harm van Veldhoven hekkensluiter in de Eredivisie.

 

Roda JC moest tot op de laatste speeldag vechten om degradatie te voorkomen. Aangezien Roda JC kampte met een aantal geblesseerde spelers liet Harm van Veldhoven de spelersgroep stemmen of Anouar Hadouir terug mocht keren in de selectie. De meerderheid was voor en zo vertrok Roda JC, met Anouar Hadouir, naar Rotterdam om het op de laatste speeldag op te nemen tegen Feyenoord. Het onwaarschijnlijke gebeurde, Roda JC won met 2-3, Anouar Hadouir nam één treffer voor zijn rekening. Trainer Harm van Veldhoven werd van het veld gestuurd en beleefde de laatste minuten van “het wonder van Rotterdam” in de catacomben van de Kuip. Roda JC had rechtstreekse degradatie weten te ontlopen en moest het Eredivisieschap veilig stellen via de play- offs. In de eerste ronde rekende Roda JC af met FC Dordrecht en moest het daarna opnemen tegen Cambuur Leeuwarden. Na twee keer een gelijkspel moest een derde wedstrijd de beslissing brengen. In Friesland, in het hol van de leeuw, moest het team van Harm van Veldhoven tot het uiterste gaan. In een thriller van een wedstrijd won Roda JC na verlenging en strafschoppen en was een zucht van verlichting tot in Kerkrade te horen. Harm van Veldhoven had Roda JC behouden voor de Eredivisie in een seizoen dat hij (en iedereen bij Roda JC) nooit zal vergeten.

 

Drie weken na het “rampseizoen” 2008-2009 startte Roda JC de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Roda JC nam afscheid van assistent- trainer Martin Koopman en oud-speler Rene Trost werd de nieuwe assistent van trainer Harm van Veldhoven. Ook de spelers-selectie onderging de nodige wijzigingen. Zo vertrokken Sekou Cissé, Andres Oper en Marcel Meeuwis uit Kerkrade en versterkte Roda JC zich met Mads Junker (Vitesse) en Rihiaro Meulens (FC Dordrecht) en Morten Skoubo (FC Utrecht). De gehuurde Eric Addo werd overgenomen van PSV en de Kerkradenaren hadden interesse in de Syrier Sanharib Malki van Germinal Beerschot, maar laatstgenoemde kon niet aan de selectie worden toegevoegd.

 

Harm van Veldhoven was tevreden over de voorbereiding en Roda JC was klaar voor een nieuw seizoen in de Eredivisie. Roda JC kende echter een moeilijke seizoensstart. Na zes wedstrijden was de ploeg terug te vinden op een teleurstellende vijftiende plaats. Van Veldhoven had tijd nodig om een hecht collectief te smeden. In de beker werd Roda JC uitgeschakeld door PSV en in de dertiende wedstrijd van het seizoen werd pas de eerste uitzege geboekt. Roda JC en Harm van Veldhoven hadden nog een lange weg te gaan. In de Nederlandse media kreeg Harm van Veldhoven vooral aandacht na de uitwedstrijd tegen Heracles. Roda JC verloor met 3-2 maar leek in de slotfase nog gelijk te komen. Op de persconferentie gaf Harm van Veldhoven aan dat er meer in had gezeten voor zijn team. Dat schoot Heracles-trainer Gertjan Verbeek in het verkeerde keelgat. “Ik ben met stomheid geslagen . Had ik een kunstgebit gehad, dan was het uit mijn mond gevallen. Ik moet even tot tien tellen”. Tien tellen later: “Ik heb in Nederland mijn trainersdiploma gehaald en niet in België. Ik heb dus ook een andere wedstrijd gezien”. Van Veldhoven bleef er rustig onder en vroeg na afloop: “vond je dat nodig zo”. Verbeek reageerde met “ga de beelden nog maar eens terugkijken. Als je een grote kerel bent, bel je daarna nog een keer”. Terwijl Harm van Veldhoven wegliep mompelde Verbeek: “wat een vervelende kerel zeg”. Het was duidelijk dat trainer Harm van Veldhoven andere normen en waarden hanteerde dan zijn “collega”.

 

Halverwege stond Roda JC op een 13e plaats, vond er een evaluatie plaats en werd het contract van Harm van Veldhoven met één jaar verlengd. In Voetbal International gaf Harm van Veldhoven aan dat het zaak was om de interne rust te bewaren en verzorgd voetbal te blijven spelen. Volgens de trainer zette Roda JC voorzichtige stapjes om uit het dal omhoog te kruipen. Roda JC kwam van ver en de trainer had een positieve kijk op de gang van zaken. “Ik vind dat we voldoende kwaliteit in huis hebben om het dit seizoen makkelijk te redden”.

 

Dat er daadwerkelijk een kwalitatief goed team stond bleek na de winterstop. Het begon te lopen bij Roda JC en name voorin begon het Deense tandem Mads Junker - Morten Skoubo elkaar beter te vinden. Mads Junker scoorde aan de lopende band en eind februari nestelde Roda JC zich op een tiende plaats. In de thuiswedstrijd tegen Heerenveen (4-2 winst) vond er een opmerkelijk “incident” plaats op de bank van Roda JC. Op het moment dat Harm van Veldhoven wissel riep (vijf minuten voor tijd) trok Pa Modou Kah zijn trainingsvest weer aan en weigerde in te vallen. Harm van Veldhoven probeerde de Noor op andere gedachten te brengen: “de mensen zien jou graag. Kom op, doe je truitje uit. Dit heeft toch niks met respect te maken”. Pa Modou Kah keek zijn trainer niet aan en bleef zitten. Geen wissel dus. Roda JC besprak de weigering intern en Pa Modou Kah kreeg een boete. Van invloed op de prestaties was dit “incident” allerminst, Roda JC bleef goed presteren en stond tot op de voorlaatste speeldag vast op de tiende plaats. Op de laatste speeldag, na een benauwde 3-2 thuiszege op Willem II, steeg Roda JC zelfs naar plaats negen en plaatste (het vorig seizoen bijna gedegradeerde) Roda JC zich nauwelijks één jaar later voor play-offs om Europees voetbal. Een prestatie van formaat van spelers en trainer Van Veldhoven. Het seizoen was echter al geslaagd en de play-offs waren mooi meegenomen. In de eerste ronde schakelde Roda JC nog het Heracles Almelo (zie foto) van Gertjan Verbeek uit (thuis 1-1, uit 1-2), maar in de tweede ronde was FC Utrecht te sterk (thuis 0-2, uit 4-1).

In het seizoen 2009-2010 kwamen de kwaliteiten van trainer Harm van Veldhoven duidelijk naar voren. De sympathieke trainer had het vermogen om spelers met een “krasje” het nodige zelfvertrouwen terug te geven en ze weer te laten presteren op het veld. Harm van Veldhoven praatte veel met zijn spelers over voetbal maar ook over zaken buiten het voetbal. De spelers voelden zich daar prettig bij en dat kwam de sfeer in het team ten goede. Onder Harm van Veldhoven bloeide Laurent Delorge helemaal op, scoorde Mads Junker maar liefst 21 doelpunten, maakte Przemyslaw Tyton zijn debuut bij Roda JC (en werd de doelman Pools international) en op het middenveld ontwikkelden Willem Janssen en Ruud Vormer zich tot onmisbare schakels binnen het elftal. Verdiensten van de spelers zelf maar vooral ook van trainer Harm van Veldhoven.

Roda JC nam in aanloop naar het nieuwe seizoen afscheid van een flink aantal spelers zo vertrokken Bram Castro, Edwin Linssen, Kris de Wree, Jamaiique Vandamme, Marcel de Jong, Jan-Paul Saeijs,Harrie Gommans, Kjell Knops, Cliff Mardulier en Adnan Secerovic uit Kerkrade. Gezien de financiele mogelijkheden van Roda JC kreeg trainer Harm van Veldhoven hier slechts enkele spelers voor terug. Met name de verdediging werd versterkt door het aantrekken van Jimmy Hempte (KV Kortrijk), Rob Wielaert (Ajax), Eelco Horsten (PSV) en de Poolse doelman Mateusz Prus (Zaglebie Sosnowiec). In aanvallend opzicht werden de gehuurde Mads Junker en Morten Skoubo definitief overgenomen. Vlak voor het sluiten van de transfermarkt kwam daar nog een aanvaller bij, Stein Huysegems werd gehuurd van RC Genk.

Op 6 augustus 2010 opende Roda JC het seizoen tegen regerend landskampioen FC Twente. De thuisclub hield de Tukkers op een 0-0 gelijkspel. Het team van Harm van Veldhoven begon sterk aan het seizoen en Roda JC leed pas in de vijftiende wedstrijd haar tweede nederlaag. In de KNVB beker zorgde Roda JC voor een verrassing door in de derde ronde Feyenoord (in de eigen Kuip) uit te schakelen. De goede prestaties leverden ook steeds meer respect en waardering op voor het werk van Harm van Veldhoven. Spelers die bij hun vorige club op een dood spoor zaten bloeiden op mede dankzij de praatsessies van de trainer met zijn spelers. Harm van Veldhoven is een warm persoon die zijn spelers weet te “raken”. Op het veld stond dan ook een uitgebalanceerd team dat speelde met het nodige zelfvertrouwen.

Halverwege de competitie was Roda JC terug te vinden op een prima zesde plaats.Na de winterstop ging Roda JC gewoon op de oude voet verder en bleven de man-nen van Harm van Veldhoven goed presteren. In de laatste wedstrijden van het seizoen liep het als een trein bij Roda JC. Het team van Harm van Veldhoven zette een fantastische serie neer met hoge uitslagen en won van Feyenoord (thuis 3-0), Willem II (uit 4-5), VVV-Venlo (thuis 5-2) en NAC (thuis 5-1). Roda JC leed thuis maar 1 nederlaag (AZ 1-2) en speelde in totaal maar liefst 13 keer gelijk (een evenaring van het record in het seizoen 89-90). Mads Junker werd derde op de nationale topscorerslijst met 20 doelpunten. Roda JC bekroonde een prima seizoen met een uitstekende zesde plaats op de ranglijst en plaatste zich opnieuw voor de play-offs voor Europees voetbal. Maar opnieuw bleek dat dit toetje niet voor de Kerkradenaren was weggelegd, ditmaal was ADO Den Haag over twee wedstrijden te sterk. Harm van Veldhoven kon echter opnieuw terugkijken op een uitstekend seizoen in Kerkrade. Trainer Harm van Veldhoven is met zijn werkwijze op z’n plaats in Kerkrade, de trainer past bij de club en de club past bij de trainer.

In de zomer van 2011 nam Roda JC afscheid van flink aantal “oudgedienden”. Zo vertrokken Willem Janssen, Davy de Fauw, Pa Modou Kah, Anouar Hadouir, Morten Skoubo, Stein Huysegems, Rihairo Meulens, Boldiszar Bodor, Eric Addo, Vincent Lachambre en Jeanvion Yulu Matondo uit Kerkrade. En mocht trainer Harm van Veldhoven gaan sleutelen aan een (bijna) compleet nieuw elftal.Als nieuwelingen haalde Roda JC de jonge doelman Bryan Roox (VVV) en de verdedigers Martijn Monteyne (KV Roeselare), Jagos Vukovic (gehuurd van PSV), Bart Biemans (Willem II), Leon Broekhof (de Graafschap). Het middenveld werd versterkt met Mitchell Donald (Ajax), Mark-Jan Fledderus (Heracles), Davy de Beule (KV Kortrijk). De trainer gebruikte de voorbereiding om automatismen erin te slijpen en als test voor enkele spelers. Van de testspelers verdienden Adil Ramzi, de Syrier Sanharib Malki en de Pool Mikolaj Lebedenski een contract.

Roda JC opende het seizoen 2011-2012 thuis tegen FC Groningen. Na 13 minuten leek de wedstrijd gespeeld. Roda JC verloor Ruud Vormer met een rode kaart en kwam via de toegekende strafschop op een 0-1 achterstand. In een knotsgekke wedstrijd vocht Roda JC zich echter terug en won door doelpunten van nieuwkomers Mark-Jan Fledderus en Sanharib Malki met 2-1. Na de uitwedstrijd tegen Feyenoord (3-0 verlies) werd bekend gemaakt dat doelman Przymslaw Tyton overstapte van Roda JC naar PSV. Harm van Veldhoven moest op zoek naar een nieuwe doelman en Roda JC huurde de Pool Pawel Kieszek van FC Porto. Roda JC verloor thuis van RKC (0-2) en uit bij FC Utrecht (3-1), Trainer Harm van Veldhoven gooide tegen FC Twente de tactiek (vijf middenvelders en één diepe spits) om en ging wat behoudener spelen met als resultaat een 2-1 overwinning. Het team moest nog duidelijk aan elkaar wennen en op elkaar ingespeeld raken maar leek op de goede weg. De twee opeenvolgende uitwedstrijden moest Roda JC echter twee flinke nederlagen incasseren en verloor met grote cijfers van Vitesse (5-0) en PSV (7-1).

Na zeven wedstrijden is Roda JC terug te vinden op een vijftiende plaats en heeft dan al 22 doelpunten geïncasseerd. Aan Harm van Veldhoven de taak om het geknakte zelfvertrouwen weer terug te brengen. In de thuiswedstrijd tegen NAC neemt spits Sanharib Malki Roda JC op sleeptouw en leidt zijn club met twee doelpunten naar een 4-3 overwinning. Het lek lijkt boven en Roda JC krijgt steeds meer vorm. Tegen ADO Den Haag is de onberekenbare Sanharib Malki opnieuw belangrijk voor Roda JC, de spits scoort weer tweemaal en Roda JC wint met 4-1. Roda JC had echter nog een lange weg te gaan en Harm van Veldhoven zag zijn ploeg achtereenvolgens verliezen van AZ (uit 1-0), Ajax (thuis voor de beker 2-4), opnieuw Ajax (voor de competitie 0-4) en Heerenveen (thuis 1-2). De ommekeer kwam in de uitwedstrijd tegen NEC, Roda JC won met 1-2 en boekte na bijna acht maanden de eerste uitzege. Thuis tegen Heracles toonden de spitsen Mads Junker en Sanharib Malki aan dat ze elkaar steeds beter gingen vinden en een goed duo vormden. De Deen scoorde twee keer, de Syrier nam één doelpunt voor zijn rekening. Tegen de Graafschap werd de derde opeenvolgende zege geboekt en steeg Roda JC naar de tiende plaats. De zure smaak van het teleurstellend verlies (2-0) bij VVV Venlo werd snel weggespoeld met een 7-0 overwinning thuis tegen Excelsior. Roda JC ging de winterstop in met een prima negende plaats op de ranglijst.

Halverwege had Harm van Veldhoven, sneller dan verwacht, zijn ploeg op het juiste spoor. Na de winterstop pakte Roda JC de draad weer op, speelde gelijk bij ADO (3-3) maar zorgt met name de verdediging voor de nodige kopzorgen bij Harm van Veldhoven. Voorin heeft de trainer absoluut geen zorgen aangezien Mads Junker en met name Sanharib Malki het op hun heupen krijgen en aan de lopende band scoren. Tegen AZ bezorgen de spitsen met hun doelpunten Roda JC de winst maar tegen Heerenveen zijn drie doelpunten van Roda JC (waarvan twee keer Malki) niet genoeg en verliezen de Kerkradenaren een spectaculaire wedstrijd met 4-3. Vorige week tegen NEC was een rake kopbal van Sanharib Malki voldoende voor een 1-0 overwinning. Afgelopen weekend scoorde de Syrier opnieuw, nu tegen Heracles maar verloor Roda JC. Het is inmiddels zijn 16e competitietreffer. In het goed functioneren van de spits is de hand en werkwijze van Harm van Veldhoven duidelijk terug te zien. Opnieuw had de trainer het goed gezien door spelers als Sanharib Malki en Mitchell Donald te halen en hun belangrijk te maken voor het team. Het vertrouwen van de trainer laten de spelers terug zien op het veld. Momenteel zijn Roda JC en Harm van Veldhoven in gesprek over een langer verblijf van de trainer in Kerkrade.

Alle afleveringen van Roda JC Kerkrade trainers aller tijden:

Aflevering 01: Barthel Thomas (1962-1963)
Aflevering 02: Michael Pfeiffer (1963-1965)
Aflevering 03: Wiel Coerver (1965-1966)
Aflevering 04: Adam Fischer (1966-1968)
Aflevering 05: Willibert Weth (1968-1969)
Aflevering 06: Breur Weyzen (1969-1971)
Aflevering 07: Jacques Koole (1971-1972)
Aflevering 08: Hennie Hollink (1973-1974)
Aflevering 09: Fritz Pliska (1974)
Aflevering 10: Bert Jacobs (1974-1980)
Aflevering 11: Piet de Visser (1980-1983)
Aflevering 12: Hans Eijkenbroek (1983-1984)
Aflevering 13: Frans Körver (1984-1986)
Aflevering 14: Rob Baan (1986-1987)
Aflevering 15: Rob Jacobs (1987-1988)
Aflevering 16: Jan Reker (1988-1991)
Aflevering 17: Adrie Koster (1991-1993)
Aflevering 18: Huub Stevens (1993-1996)
Aflevering 19: Martin Jol (1996-1998)
Aflevering 20: Theo Vonk (1998-1998)
Aflevering 21: Sef Vergoossen (1998-2001)
Aflevering 22: Jan van Dijk (2001-2001)
Aflevering 23: George Leekens (2001-2002)
Aflevering 24: Wiljan Vloet (2002-2005)
Aflevering 25: Huub Stevens (2005-2007)
Aflevering 26: Raymond Atteveld (2007-2008)
 
Geplaatst op: 20-02-2012
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK