Robert Molenaar: 'Bouwen aan een nieuwe toekomst'

“Na de degradatie starten we vandaag, net als vier seizoenen geleden, opnieuw in de Eerste Divisie. Een jaargang waarin we, na het vertrek van vijftien spelers, gaan bouwen aan een nieuwe toekomst.
Vanavond zal, in vergelijking met onze laatste wedstrijd van het afgelopen seizoen tegen Almere City, alleen Jannes Vansteenkiste opnieuw in de basis staan. Dat zegt alles over de mutaties die in de zomer hebben plaatsgevonden. Er moet niet onderschat worden wat hier in de afgelopen maanden is gebeurd. Na de degradatie moest er financieel orde op zaken worden gesteld.

In die periode heb ik me veel zorgen gemaakt of de club wel zou blijven voortbestaan. Vervolgens heeft het lang geduurd voordat we onze selectie konden aanvullen. Spelers die we in beeld hadden, zagen we vertrekken naar concurrerende ploegen of naar het buitenland. Hoewel we daarom nog niet compleet zijn, ben ik blij met de komst van Tom Muyters, Richard Jensen, Niels Verburgh en Ba-Muaka Simakala.

Tom is een ervaren doelman die onze jeugdige defensie van de broodnodige routine voorziet. Hij straalt rust uit en raakt niet snel in de war. Met Richard Jensen hebben we onze gewenste linksbenige centrale verdediger aangetrokken. Richard is een goede mandekker die sterk is in de duels en opbouwend goede keuzes maakt. Niels Verburgh kan zowel in de defensie als op het middenveld uit de voeten, al zal hij fysiek nog iets volwassener moeten worden. Ba-Muaka Simakala maakt als schaduwspits een prima indruk. Met zijn explosiviteit, snelheid en techniek kan hij zeker het verschil gaan maken.

Dat neemt niet weg dat er komend seizoen voor ons een grote uitdaging ligt. Er is hier in de zomer puingeruimd en we moeten de club nu weer vanaf de kelder opbouwen. Daarvoor zullen we de tijd moeten krijgen. Ik begrijp dat het geduld van de supporters opnieuw op de proef wordt gesteld, maar saneren en direct presteren gaan meestal lastig samen. Helaas is dat de realiteit. Belangrijk is nu om Roda JC een goede fundering te geven waarmee we de komende jaren vooruit kunnen. In dat licht past het niet om ambitieuze uitspraken te doen. We zullen de schouders eronder moeten zetten en elke tegenstander het vuur aan de schenen leggen. Dat verdient iedereen die deze club een warm hart toedraagt.

Net als afgelopen jaargang is de seizoenstart, met achtereenvolgens Jong Ajax, Almere City FC, FC Twente en NEC, loodzwaar. Dat is een flinke klus, zeker nu we vanavond starten tegen de kampioen van het afgelopen jaar. Zoals gezegd zijn wij zijn een team in opbouw. Dat is een langdurig proces dat niet eindigt bij de eerste competitiewedstrijd. Daarom moeten we vandaag de eerste stap zetten naar een mooie toekomst van Roda JC!"
Tekst: Bert Jan Boer
Geplaatst op: 17-08-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK