Hidde Jurjus wil graag bij Roda JC Kerkrade blijven

Zijn sportieve ambitie is duidelijk: eerste keeper worden van PSV. Maar inmiddels is Hidde Jurjus, ondanks alle moeilijke momenten, ook van Roda JC gaan houden.
Wat trekt je zo aan in Roda JC?
“Eerlijk is eerlijk: als buitenstaander had ik de afgelopen jaren een vreemd beeld van de club. Maar van die indruk was ik na mijn eerste gesprek met Harm van Veldhoven, Wim Collard en Robert Molenaar meteen verlost. Zij wilden breken met het verleden en zich richten op zoveel mogelijk Nederlandse spelers. Eigenlijk heeft Roda JC veel overeenkomsten met De Graafschap, de club waar ik ben opgegroeid. Ook in Kerkrade willen de fans een team zien dat strijdt voor elke meter. Die mentaliteit past bij mij."

Toch was de start met nul punten uit zes wedstrijden desastreus.
“Vanaf het begin hebben we achter de feiten aangelopen. Dat was gewoon klote, maar Harm van Veldhoven en de trainer hebben altijd de rust bewaard. Ik vind het knap dat je in zo‘n lastige situatie, onder zoveel druk, durft te kiezen voor continuïteit. Vervolgens moet je het geluk hebben dat wij het als spelers op het veld laten zien. Dat deden we de laatste weken. Met de winst bij NAC Breda pakten we de laatste reddingsboei. Natuurlijk was de nederlaag van afgelopen zondag een grote tegenvaller, maar met negen punten uit drie wedstrijden was er geen beter moment om te pieken."

Hoe beoordeel jij je eigen prestaties?
“Vooraf was mijn doel om alle wedstrijden te spelen en stabiel te presteren. Ik ben heel tevreden dat me dat is gelukt, tenslotte hebben zes clubs in de Eredivisie hun keeper vervangen. Ik heb geen gekke dingen gedaan, ben geen doelman die heel wispelturig is. Daarop vertrouw ik en van daaruit probeer ik goede wedstrijden te keepen. Al blijf ik wel kritisch op mezelf. Sommige tegendoelpunten waren er in een goede periode net niet ingegaan. In zulke fases merkte ik dat ik een jaar niet in de Eredivisie actief ben geweest. Inmiddels voel ik me nu écht goed. Dat moet ik zien vol te houden zodat ik de ploeg de laatste wedstrijden nog iets extra‘s kan geven."

Na twee jaar vaste doelman te zijn geweest bij De Graafschap tekende je afgelopen seizoen een vijfjarig contract bij PSV. Hoe heb je die overgang ervaren?
“In alle opzichten als een grote stap. Ik werd uit mijn eigen veilige omgeving gehaald. Dat is lastig, maar wel goed. Het niveau bij PSV is heel hoog en alles is daar werkelijk perfect geregeld. Toch was ik in eerste instantie niet tevreden over mijn prestaties. Ik keepte wedstrijden in Jong PSV en verwachtte dat ik elke wedstrijd zou uitblinken. Dat was niet helemaal realistisch, al zakte ik niet door de ondergrens. Ik maakte gedurende het seizoen progressie en de logische vervolgstap was om weer op het hoogste niveau te gaan spelen."

Bij Roda JC.
“Een bewuste keuze. Het voelde hier meteen goed en ook de ontwikkeling van Benjamin van Leer nam ik in mijn beslissing mee. Ik werd gehaald als eerste keeper en kreeg van de trainer snel het vertrouwen. Inmiddels ben ik veel volwassener geworden en daar bouw ik op verder."

Er staan nog drie competitiewedstrijden op het programma. Hoe eindigt deze jaargang?
“Ik realiseer me de dat de supporters van Roda JC ook dit seizoen weer een paar jaar ouder zijn worden. Gelukkig loopt het publiek inmiddels weer met ons weg. De sfeer in de vorige thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle was fantastisch, dat geeft je als speler heel veel kracht. Inmiddels zijn we echt een team dat vecht voor handhaving, de strijdlust druipt ervan af. Maar we moeten realistisch blijven. Als je ziet waar wij vandaan komen, is het hoofddoel het voorkomen van rechtstreekse degradatie."

Maar eerst woensdagavond de clash tegen je huidige werkgever PSV. Hoe bijzonder is dat?
“Ik ken die jongens echt allemaal. Maar woensdag maakt dat niet uit, daarvoor is ons belang veel te groot. Dat neemt niet weg dat deze wedstrijd voor mij wel heel apart is. Met Jeroen Zoet en Jorrit Hendrikx ga ik nog regelmatig om, zij zijn het hele jaar alleen maar bezig geweest met het behalen van de titel. En die gun ik iedereen bij PSV natuurlijk van harte."

Tot slot: wat zijn jouw plannen komend seizoen?
“Als het mogelijk is, zou ik graag bij Roda JC willen blijven. Als speler heb je dat niet altijd in de hand, maar ik zal het in ieder geval aangeven. En zeker als wij ons handhaven, is de kans reëel dat ik hier volgend seizoen opnieuw het doel verdedig."

RUGNUMMER 1
Naam: Hidde Jurjus
Geboren: 9 februari 1994 te Lichtenvoorde
Clubs: De Graafschap, PSV en Roda JC Kerkrade
Positie: Doelman
Contract: Tot medio 2018
Bron: Tekst: Bert Jan Boer
Geplaatst op: 17-04-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK