Jan Reker

(1988-1991)
Jan Reker begon al op jonge leeftijd (21 jaar) aan het trainersvak. De Brabander startte als jeugdtrainer bij Willem II en PSV en werd in 1977 assistent trainer bij VVV- Venlo. In 1980 vetrok hij naar PSV als assistent-trainer waar hij in het seizoen 1983-1984 zijn grote doel bereikte en hoofdtrainer werd van PSV. In Eindhoven verbleef hij zes jaar (met als absolute hoogtepunt het kampioenschap in 1986) om vervolgens over te stappen naar VVV-Venlo.

Mede op voorspraak van sponsor Arnold Hendriks werd Jan Reker in 1988 de opvolger van Rob Jacobs bij Roda JC. Samen met manager Hans Coerver maakte Jan Reker voor aanvang van het seizoen 1988-1989 de doelstellingen bekend: “Alles zal er in eerste instantie op gericht moeten zijn om, via attractief spel, het publiek de weg naar Kaalheide te laten terugvinden. Roda JC moet af en toe stunten en ervoor zorgen dat topclubs met angst en beven naar Kerkrade komen". Om dit te bewerkstelligen kwam Willy van der Kuijlen als assistent naar Kerkrade en werden Frits Nöllgen (SVN), Henk Fraser en John van Loen van FC Utrecht aangetrokken. Roda JC startte de competitie goed en maakte zich na vijf wedstrijden op voor het Europese avontuur. In de eerste ronde trof Roda JC thuis het Portugese Vitoria Guimareas en won met 2-0. Uit in Portugal verloor Roda JC in een keiharde wedstrijd met 1-0 maar plaatste zich toch voor de tweede ronde. In de tweede ronde moest Roda JC het opnemen tegen Metallist Charkov. Thuis werd het 1-0 en uit in het verre Rusland zorgde Roda JC voor een stunt door het op een 0-0 gelijkspel te houden en zich zo te plaatsen voor de derde ronde. Ook in de competitie presteerde Roda JC goed en zette soms verrassende uitslagen (3-3 uit tegen Ajax) neer.

De door Jan Reker beloofde stunt kwam er (bijna) in de Europacup. In Bulgarije speelde Roda JC tegen Sredets Sofia een legendarische wedstrijd. Roda JC verloor met 2-1, incasseerde negen gele kaarten maar was nog niet uitgeschakeld. Voor Reker kreeg het duel nog een vervelende staartje. Volgens de UEFA had de trainer het publiek in Sofia geprovoceerd en was hij te vaak van de bank opgestaan en naar de zijlijn gelopen (!). Sanctie van de UEFA: twee wedstrijden schorsing. Jan Reker reageerde verbaasd op de schorsing maar kwam met een creatieve oplossing. Tijdens de thuiswedstrijd nam hij plaats boven op het dak van de hoofdtribune en had zo een prima overzicht over het veld. Vanaf zijn positie op het dak was hij getuige van een onvergetelijk Europacupavond. Roda JC kwam op een 2-0 voorsprong, leek op weg naar een stunt maar zag Sredets Sofia (door een doelpunt van Hristo Stoickov) terugkomen tot 2-1. Er volgde een verlenging en een dramatische strafschop-penserie. Roda JC mistte tweemaal en lag uit de Europacup. Het Europacupavontuur smaakte naar meer en in de competitie speelde Roda JC tot op de laatste speeldag mee om zich opnieuw te plaatsen voor Europees voetbal. Roda JC eindigde echter op een vijfde plaats en liep net Europees voetbal mis. In Kerkrade men kon echter terugkijken op een succesvol seizoen.Onder leiding van Jan Reker werd er in Kerkrade vooruitgang geboekt. Roda JC kwam positief in het nieuws, kwam vaker op tv, het stadion werd uitgebreid en er kwamen betere trainings-velden op Kaalheide. In het seizoen 1989-1990 kende Roda JC een uitstekende start. De Kerkradenaren wonnen uit bij PSV met 3-4 en stonden na 10 wedstrijden aan kop in de Eredivisie. Roda JC en Jan Reker deden van zich spreken. Jan Reker kwam vaak met onverwachte vondsten om zijn team op scherp te zetten. Zo stelde hij verdediger Rene Trost op in de spits tegen Willem II en prompt scoorde “spits" Trost drie doelpunten. Tijdens de winterstop stond Roda JC tweede achter PSV en verlengde Jan Reker zijn contract tussentijds met vijf jaar. Roda JC werd medekoploper door PSV op Kaalheide met 3-1 te verslaan maar werd in de beker uitgeschakeld door Vitesse. In de competitie bleef Roda JC meedraaien in de top vijf. Op de laatste competitie dag plaatste Roda JC zich , na winst op FC Den Haag, op eigen kracht voor Europees voetbal.
Ook buiten het veld zat Jan Reker niet stil en maakte hij bedrijven warm om plaats te nemen in de nieuw geopende business-seats van Roda JC op Kaalheide. Tevens richtte hij in 1990 de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) op.

In het derde seizoen (90-91) van Jan Reker beleefde Roda JC een valse start. Drie van de vier competitiewedstrijden werden verloren en in de eerste ronde van de Europacup was AS Monaco een maatje te groot en verloor Roda JC zowel thuis (1-3) als uit (3-1). Na de zwakke competitiestart is ook de verhouding tussen Jan Reker en Arnold Hendriks bekoeld en dreigt Jan Reker zelfs met opstappen na een ruzie met Arnold Hendriks. Roda JC zakte dieper op de ranglijst en de interne spanningen namen toe. In december en januari leek Roda JC zich te herstellen, klom van de veertiende naar de vierde plaats en plaatste zich voor de kwartfinale van de KNVB beker. Ondanks het herstel op het veld kon de ontstane breuk tussen Arnold Hendriks en Jan Reker niet meer gelijmd worden en nam Jan Reker ontslag.

Dat Jan Reker goed lag in de spelersgroep en samen met de spelers een hecht geheel vormde,
bleek uit de training na zijn ontslag waar de spelers met rouwbanden om op de training verschenen. Jan Reker maakt wel het seizoen af bij Roda JC, leidde de club naar de halve finale van de KNVB beker en eindigde teleurstellend op een tiende plaats in de competitie.

Na Roda JC ging hij als trainer aan de slag bij Willem II en MVV, werd daarna directeur van het CBV en keerde in 2007 terug in Eindhoven als algemeen directeur van PSV. Hier vertrok Jan Reker in juni 2010.

Zie ook eerdere afleveringen "Roda JC trainers aller tijden":

Aflevering 01: Barthel Thomas (1962-1963)
Aflevering 02: Michael Pfeiffer (1963-1965)
Aflevering 03: Wiel Coerver (1965-1966)
Aflevering 04: Adam Fischer (1966-1968)
Aflevering 05: Willibert Weth (1968-1969)
Aflevering 06: Breur Weyzen (1969-1971)
Aflevering 07: Jacques Koole (1971-1972)
Aflevering 08: Hennie Hollink (1973-1974)
Aflevering 09: Fritz Pliska (1974)
Aflevering 10: Bert Jacobs (1974-1980)
Aflevering 11: Piet de Visser (1980-1983)
Aflevering 12: Hans Eijkenbroek (1983-1984)
Aflevering 13: Frans Körver (1984-1986)
Aflevering 14: Rob Baan (1986-1987)
Aflevering 15: Rob Jacobs (1988-1991)

Volgende week aflevering 17: Adrie Koster

Geplaatst op: 15-11-2011
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK