Jacques Koole

(1971-1972)
In 1971 nam Jacques Koole het roer over van Breur Weyzen. De geboren Utrechtenaar (21-04-1938) was als speler actief voor het Utrechtse DOS en werkte als trainer voor VVOG in Harderwijk en 2 jaar als assistent-trainer bij PSV. De 33 jarige Jacques Koole was naar Kerkrade gehaald om dat ene grote doel te realiseren: promotie naar de hoogste voetbal-klasse van Nederland: de Eredivisie.

De jonge trainer werkte samen met manager Hens Coerver aan verdere professionalisering van Roda JC. Roda JC ging werken met een aantal full-profs. Henk van Leeuwen, Herbert Bönnen, Peter de Wit, Gerard Bottenberg en Jo Körver waren de eerste full-profs in Kerkraadse dienst. In het eerste seizoen (1971-1972) bereikte Roda JC de 4e plaats in de 1e divisie. Roda JC speelde aantrekkelijk voetbal, maakte naam in Nederland en werd voor aanvang van het seizoen 1972-1973 getipt als kanshebber voor de titel. Die titel kwam er, maar zonder trainer Jacques Koole.

Op donderdag 2 november 1972 was trainer Jacques Koole zoals gebruikelijk om 9.30 uur met de training voor de full-profs begonnen. Rond 11.00 uur was de training afgelopen en op weg naar de kleedkamer werd de trainer getroffen door een hartaanval, hij zakte in elkaar en overleed ter plaatse. De aanwezige spelers waren in shock en op Sportpark Kaalheide heerste grote verslagenheid.

Jacques Koole werd slechts 34 jaar en liet een vrouw en vier kinderen achter. Op dinsdag 7 november werd Jacques Koole begraven in de Bilt. De tekst op zijn dodenprentje was een treffende omschrijving van de persoon en trainer Jacques Koole: “Het spel was goed en wel begonnen. Hij speelde een heel bijzondere rol. De verwachtingen waren hooggespannen. Doch, totaal onverwacht, klonk voor hem voorgoed het eindsignaal. Wij, zijn medespelers, staan met stomheid geslagen. Vrouw en kinderen, die veel te vroeg (in onze ogen) zijn zorg en liefde moeten missen en moeten leven met een lege plaats aan hun zijde."

Sportvereniging Roda JC waarvoor vooral door zijn bezielende aanpak geen successen meer onbereikbaar leken. Zijn liefde voor de sport, zijn deskundigheid, zijn enorme inzet en plichtsbesef , zijn opofferingsgezindheid, zijn vriendelijkheid maakten hem als trainer tot een onvervangbare persoonlijkheid. Veeleisend van zijn spelers, maar minstens zoveel van zichzelf. Een trainingsaanpak die, mede door de resultaten, steeds meer waardering vond.

Voetbalminnend Kerkrade, dat het bericht van zijn dood als een schok ervoer. De supporters hadden vertrouwen in “d‘r Koole" die meer waar maakte dan men had durven hopen en die welbewust het voetballen tot een aantrekkelijke ontspanning voor hen wilde maken. Vooral dankzij hem kreeg Roda J.C. een ereplaats in het sportieve hart van steeds meer Kerkrade-naren. Als enige troost blijven ons een dankbare herinnering en de droom van datgene wat helaas geen werkelijkheid mocht worden".

Na de overlijden en de begrafenis moest Roda JC de draad van het voetballen weer oppakken. Als opvolger werd door Roda JC trainer Hennie Hollink naar Kerkrade gehaald.
Hij borduurde voort op datgene wat Jacques Koole in gang had gezet en bereikte uiteindelijk het grote doel: kampioen en promotie naar de Eredivisie. Helaas ontbrak de grondlegger van dit succes maar was het wel een prachtig eerbetoon aan een indrukwekkende persoon en trainer: Jacques Koole.Zie ook eerdere afleveringen "Roda JC trainers aller tijden":


Aflevering 1: Barthel Thomas (1962-1963)
Aflevering 2: Michael Pfeiffer (1963-1965)
Aflevering 3: Wiel Coerver (1965-1966)
Aflevering 4: Adam Fischer (1966-1968)
Aflevering 5: Willibert Weth (1968-1969)
Aflevering 6: Breur Weyzen (1969-1971)

Volgende week aflevering 8: Hennie Hollink
Geplaatst op: 13-09-2011
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK