Ashton Götz: 'geweldige kans om in de Eredivisie aan de slag te gaan'

Ruim een maand is hij nu in dienst van Roda JC. Meteen belandde Ashton Götz in een van de lastigste perioden uit de historie van de trotse Kerkraadse club. Daarom komt het sterke karakter van de Duitse rechtsback hem nu extra goed van pas.
Hoe lastig is jouw start in Kerkrade?

“Natuurlijk is die niet eenvoudig, al kwam de overwinning bij Sparta op het juiste moment. Ik heb begrepen dat de supporters de club in de afgelopen moeilijke jaren altijd trouw zijn gebleven. Ik herken dat van mijn periode bij Hamburger SV. In de laatste zes seizoenen heeft HSV viermaal tegen degradatie gevochten. Al wordt dat in het Volksparkstadion met 60 duizend toeschouwers nog meer uitvergroot."

Je belandde als zestienjarige bij HSV. Hoe kijk je op de afgelopen jaren terug?

“Vanaf 2010 behoorde ik bij de selectie en kwam ik zowel voor het tweede team als de hoofdmacht uit. Een prachtige ervaring, ook omdat ik vanaf mijn zesde altijd in Hamburg heb gewoond. Helaas heb ik in de beginperiode veel last gehad van mijn knie. Tot drie keer toe scheurde ik mijn binnenband in, om hem de vierde keer volledig af te scheuren. In totaal ben ik daardoor anderhalf jaar uit de roulatie geweest. Afgelopen seizoen had ik liesklachten. Daardoor ben ik uiteindelijk in al die jaren niet verder gekomen dan elf wedstrijden in het eerste. Het is me helaas dus niet gelukt om in mijn eigen stad basisspeler te worden."

Afgelopen seizoen werd je contract niet verlengd. Hoe frustrerend was dat?

“Sterker nog: drie weken voor het einde van de competitie werd ik, samen met nog twee spelers, verbannen uit de selectie. Ik weet nog steeds niet waarom. Er dreigde opnieuw degradatie. Blijkbaar wilde de trainer een daad stellen en werd ik Bauernopfer, zoals dat in Duitsland wordt genoemd. Natuurlijk deed dat pijn. Ook omdat geïnteresseerde clubs daardoor hun bedenkingen hadden om mij te contracteren. Ik had mogelijkheden in Amerika en Polen, maar gelukkig belde Huub Stevens me op. Of ik geïnteresseerd was in een overstap naar Roda JC."

Was je meteen enthousiast?

“Absoluut. Ik was heel blij en zag het als een geweldige kans om in de Eredivisie aan de slag te gaan. Ik heb wat spullen gepakt en ben meteen vanuit Hamburg in mijn auto gesprongen. We waren het heel snel eens over een contract. Ik ben hier heel goed opgevangen. Nederlanders zijn hartelijk en de vijf Duitsers binnen de selectie zorgden ervoor dat ik snel ben geacclimatiseerd. Binnenkort betrek in met mijn vriendin een appartement in Aken. Dan ben ik helemaal gesetteld."

Wat is jouw persoonlijke doel?

“Ten eerste wil ik zo succesvol mogelijk zijn met Roda JC. Daarnaast is het mijn droom om via goede prestaties opgeroepen te worden voor het nationale team van de Verenigde Staten. Twee jaar geleden had ik die kans, maar toen was ik nog niet in het bezit van een Amerikaans paspoort."

Dat je zou kunnen aanvragen aangezien je vader de Amerikaanse nationaliteit heeft.

“Klopt. Na mijn geboorte is mijn vader, die militair was, teruggekeerd naar zijn vaderland. Pas twee jaar geleden heb ik hem, en mijn twee halfbroers, leren kennen toen ik hen samen met mijn vriendin in New York heb opgezocht. Ik had me daar enorm op verheugd. Het is een heel mooi gevoel om nu te weten wie mijn vader is. Ook hij was heel blij met mijn bezoek. We hebben nu regelmatig contact en ik ga zeker nog een keer terug om de rest van zijn familie te leren kennen."

Terug naar het voetbal: hoe omschrijf je je kwaliteiten?

“Ik ben heel snel, rustig aan de bal en heb het vermogen om als rechterverdediger veel langs de lijn op te komen en assists te geven. Daarnaast ben ik mentaal sterk en positief ingesteld. Ik ben dan ook heel optimistisch dat de prestaties snel beter worden, dat weet ik zeker."

Waar baseer je die gedachte op?

“Op de kwaliteit van de selectie. Helaas is het ons nog niet vaak gelukt om het hoge niveau van de trainingen te laten zien in de wedstrijden. Op een gegeven moment wordt het dan meer een mentale kwestie. Daarom zou een zege op NAC Breda, en dus de tweede overwinning op rij, voor een enorme morele boost zorgen."

Rugnummer: 22
Naam: Ashton Götz
Geboren: 16 juli 1993 te Pirmasens (DUI)
Clubs: Hamburger SV II, Hamburger SV en Roda JC Kerkrade
Positie: Verdediger
Contract: Tot medio 2018
Geplaatst op: 12-10-2017