Rugnummer 2: ambitieus en realistisch

Inmiddels kent hij de keerzijde van het profvoetbal als geen ander. Daarom is Maxime Gunst blij dat hij zich weer in de kijker kan spelen bij Roda JC.
Van persona non grata bij MVV naar vaste kracht in Kerkrade. Blijft het profvoetbal jou verrassen?
“Absoluut. Tijdens de eerste seizoenshelft kwam ik bij MVV geen minuut in actie. Afgelopen zomen was ik dicht bij een overstap naar Go Ahead Eagles. Toen die transfer op het laatste moment afketste, liet Fuat Usta (trainer MVV, red.) mij weten dat ik niet meer op speelminuten hoefde te rekenen. Dan heb je de clubs niet meer voor het uitzoeken. Daarom was ik blij dat Jean- Paul de Jong mij in november belde. Onder hem had ik bij FC Eindhoven de beste periode in mijn carrière. Dan wordt er al snel gesproken van vriendjespolitiek, maar ik heb dat vertrouwen toen met mijn prestaties afgedwongen. Die tijd koester ik. Ik stond in de belangstelling van clubs als De Graafschap, NEC en AZ, maar blessures gooiden roet in het eten. Bij MVV heb ik het tegenovergestelde meegemaakt. Wanneer het je als prof goed gaat, word je enorm gewaardeerd en gerespecteerd. Maar als je in de shit zit, sta je er alleen voor. Dan leer je jezelf wel kennen."

Begin januari tekende je bij Roda JC een contract tot het einde van het seizoen. Wat trof je aan?
“Ik was heel hongerig, maar de groep maakte een gelaten indruk. Het team had lang niet meer gewonnen en eigenlijk was het al klaar tussen de groep en Jean-Paul de Jong. Zijn vertrek hing in de lucht. Daar schrok ik wel van en daarom was mijn start moeizaam. Voor mij was het een vreemde situatie omdat ik met De Jong bij FC Eindhoven een weliswaar zakelijke maar goede relatie had. Toen Maurice Verberne het begin vorige maand overnam, werd de sfeer meteen beter en nam de ambitie toe. Een overwinning zat eraan te komen, met de 5-0 zege op FC Dordrecht als uiteindelijk resultaat. Die overwinning hadden we broodnodig. Toch zijn we er natuurlijk nog lang niet. Dat bleek afgelopen week wel in Breda."Hoe beoordeel je de kwaliteit van de selectie?
“Ik kan wel zeggen dat we te laag staan, maar de ranglijst liegt niet. Mijn motto is dat je staat waar je hoort te staan. We zijn heel realistisch, maar we blijven de rest van het seizoen keihard werken. Dat zijn we aan onszelf verplicht en hebben we onderling afgesproken. Anders kunnen we beter stoppen."

Wat is jouw persoonlijke ambitie?
“Ik ben er trots op dat ik bij Roda JC ben beland en wil terugkeren op mijn oude niveau. Ik zit nu in een fase van mijn carrière waarin de mensen zich afvragen of ik wel een speler voor Roda JC ben. Daarom moet ik me opnieuw bewijzen. Dat is de keiharde realiteit. De optie in mijn contract voor komend seizoen loopt per 1 april af. Dat is vroeg, zeker gezien de recente komst van Jeffrey van As en de vraag wie komend seizoen trainer wordt. Het is dus niet realistisch dat de optie per die datum wordt gelicht. Maar ik maak me geen zorgen. Het belangrijkste is dat ik mezelf weer op de kaart zet. Of mijn contract nu wel of niet wordt verlengd, ik zal er alles aan doen om het seizoen met Roda JC zo goed mogelijk af te sluiten."

RUGNUMMER 2

Naam: Maxime Gunst
Geboren: 6 augustus 1992 te Waregem (België)
Clubs: Eendracht Aalst, FC Eindhoven, MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade
Positie: Verdediger
Contract: tot medio 2020

Tekst: Bert Jan Boer
Geplaatst op: 11-03-2020
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK