Rob Jacobs

(1987-1988)
In oktober 1987 werd Rob Jacobs, net ontslagen bij FC Groningen, door Rob Baan aangetrokken als nieuwe trainer van Roda JC. Rob Jacobs werd de verantwoordelijke man voor de opstelling en de coachen terwijl Rob Baan zich als manager ging toeleggen op scouting, jeugdplan en commerciële zaken. Zo stonden er twee Rotterdammers aan het roer in Kerkrade. Rob Jacobs kreeg een contract voor acht manden en zijn opdracht was duidelijk; Roda JC naar Europees voetbal loodsen.

Toen Rob Jacobs aan de klus in Kerkrade begon had Roda JC elf wedstrijden gespeeld en stond op een zesde plaats. In de zeven wedstrijden die volgden wist Roda JC slechts één keer te winnen en werd er maar liefst zesmaal verloren. Roda JC duikelde op de ranglijst naar beneden en stond tijdens de winterstop op een dertiende plaats. In de winterstop gingen Rob & Rob op zoek naar een nieuwe spits en werd er onderhandeld met diverse buitenlandse spelers. Het werd uiteindelijk een oude bekende, spits Roger Reven keerde terug op het oude nest.

Door de slechte sportieve resultaten en de financiële nasleep van de FIOD affaire rommelde het intern bij Roda JC. Hoofdsponsor Arnold Hendriks ging zich ermee bemoeien en stelde zich de komende drie jaar garant voor het (financieel) voortbestaan van Roda JC. De geldschieter legde voor het nieuwe seizoen trainer Jan Reker van VVV vast en de contracten van Rob Jacobs en Rob Baan werden niet verlengd. Rob Baan hield de eer aan zichzelf en stapte op. Bert Jacobs bleef tot aan het einde van het seizoen als trainer voor de groep staan.

Voor trainer Rob Jacobs was het duidelijk dat Roda JC zich in de tweede competitiehelft moest gaan opmaken voor degradatievoetbal. Na de winterstop leek op de goede weg, zette een goede reeks neer maar presteerde te wisselvallig. In de strijd om de KNVB beker ging het echter wel opvallend goed en won Roda JC in de derde ronde thuis met 2-0 van Fortuna Sittard.

In competitie had Roda JC de kans op aansluiting met de middenmoot (in het paasweekend werd er een dubbel programma gespeeld) aangezien twee directe concurrenten naar Kerkrade kwamen.
Het liep echter anders; op zaterdag verloor Roda JC met 0-1 van FC Den Bosch en op maandag was Sparta met 1-3 te sterk. De supporters (slechts 6.000 toeschouwers verdeeld over twee wedstrijden) zagen het degradatiespook dichterbij komen en ook intern waren er opnieuw problemen. Het Roda JC bestuur stapte onmiddellijk op en maakte de weg vrij voor een terugkeer van manager Hans Coerver.

Trainer Rob Jacobs probeerde op het veld de rust te bewaren en was opnieuw in de KNVB beker succesvol. Roda JC won in de vierde ronde uit bij Willem II met 1-3 en plaatste zich voor de halve finale. Het werd een interessante ontmoeting want in die halve finale moest Roda JC het thuis opnemen tegen VVV (de club van de nieuwe trainer Jan Reker). In een spannende wedstrijd won Roda JC na verlening met 3-1 en plaatste zich de KNVB bekerfinale tegen PSV.

Na de euforie kwam Roda JC weer terug in de realiteit en moest er tot op de laatste dag geknokt worden om degradatie te ontlopen. Op de laatste wedstrijddag moest Roda JC thuis aantreden tegen FC Utrecht en telde alleen de winst. Roda JC redde zich zelf, won met 3-0 en stelde het Eredivisieschap veilig. De supporters haalden opgelucht adem en konden zich opmaken voor de KNVB Bekerfinale.

In Tilburg stond Roda JC voor de tweede keer in haar historie in de finale van de KNVB beker. Roda JC moest het opnemen tegen kampioen PSV en was voor de wedstrijd dus al zeker van Europees voetbal. Roda JC kan vrijuit spelen en het werd een zinderende finale. Trainer Rob Jacobs liet Roda JC brutaal en aanvallend spelen en PSV had het moeilijk. Roda JC kwam twee keer op voorsprong (door doelpunten van Huub Smeets en Raymond Smeets), zag Eugene Hanssen met rood het veld verlaten en dwong een verlenging af. In de extra tijd ging Roda JC pas door de knieën en verloor met 3-2. Na een dramatisch seizoen in de competitie werd het uiteindelijk doel; behalen van Europees voetbal toch behaald door Rob Jacobs.

Als toetje speelde Roda JC op Kaalheide tegen het Nederlands Elftal (de latere Europees kampioen) en werd er afscheid genomen van trainer Rob Jacobs.

Na Roda JC was Rob Jacobs (Rotterdam, 15-10-1943) werkzaam bij Feyenoord, PAOK Saloniki (Griekenland), Sparta, Panachaiki (Griekenland), Eindhoven, Pelita (Indonesie) en Al-Taee (Saoedi-Arabië). Tegenwoordig is Rob Jacobs technisch directeur bij sportclub Neptunes.

Zie ook eerdere afleveringen "Roda JC trainers aller tijden":

Aflevering 01: Barthel Thomas (1962-1963)
Aflevering 02: Michael Pfeiffer (1963-1965)
Aflevering 03: Wiel Coerver (1965-1966)
Aflevering 04: Adam Fischer (1966-1968)
Aflevering 05: Willibert Weth (1968-1969)
Aflevering 06: Breur Weyzen (1969-1971)
Aflevering 07: Jacques Koole (1971-1972)
Aflevering 08: Hennie Hollink (1973-1974)
Aflevering 09: Fritz Pliska (1974)
Aflevering 10: Bert Jacobs (1974-1980)
Aflevering 11: Piet de Visser (1980-1983)
Aflevering 12: Hans Eijkenbroek (1983-1984)
Aflevering 13: Frans Körver (1984-1986)
Aflevering 14: Rob Baan (1986-1987)

Volgende week aflevering 16: Jan Reker

Geplaatst op: 08-11-2011
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK