Voorbeschouwing: Roda JC - MVV

Dit weekend hervat Roda JC Kerkrade de Keuken Kampioen Divisie in eigen huis. Met de Limburgse Derby tegen MVV Maastricht staat er direct na de winterstop een grote clash op het menu voor het elftal van hoofdtrainer Jean-Paul de Jong.
De eerste seizoenshelft is voor Roda JC op meerdere fronten niet gelopen zoals het gehoopt had. In Maastricht wordt er ook niet gesproken van een topseizoen. Met zeventien punten uit twintig duels staat het slechts twee punten boven Roda JC - dat wel drie punten in mindering heeft gekregen. Waar 2019 door Roda JC nog werd afgesloten met een 2-0 nederlaag op bezoek bij Almere City, wisten de Sterdragers wel zegevierend het jaar af te sluiten. In eigen stadion wist het met 4-1 te winnen van Helmond Sport.

Hoewel 2020 pas enkele dagen oud is, hebben zowel Roda JC als MVV wel weer wedstrijdritme opgedaan. Beide clubs speelden een oefenduel tegen het Belgische KVC Westerlo. Via Roland Alberg (2), Jordy Croux en Ivan Prtajin wist Roda JC met 4-0 overtuigend te winnen. MVV had meer moeite met de Tweede Divisionist van onze zuiderburen: een 0-0 remise.

Of Mitchel Keulen en Richard Jensen fit genoeg zijn voor de derby, is nog onzeker. Later deze week zal daar, in overleg met de medische staf, een besluit in worden gemaakt. Fuat Usta, coach van MVV, mist alleen met Lars van Meurs zijn derde doelman. Van Meurs speelde tot en met medio 2017 nog in de voetbalacademie van Roda JC.

Voor Roda JC is het duel met de provinciegenoot een must-win. Gebaseerd op de head-to-head-cijfers staan de Kerkradenaren op een voordeel. In de 28 eerdere ontmoetingen in Kerkrade tussen beide teams zijn er vijftien in het voordeel van Roda JC. Slechts vier keer gingen de drie punten naar Maastricht.

Eerder dit seizoen wist MVV de punten in eigen huis te houden. In september stond er na negentig minuten voetbal een 1-0 eindstand op het scorebord. Serhat Kot was, op aangeven van Joeri Schroijen, de gevierde man aan de kant van MVV.

Aan Roda JC is het de taak om niet weer te verliezen van de rivaal. Komende zondag (12 januari) zal er om 12.15 uur worden afgetrapt in het Parkstad Limburg Stadion. Tickets voor het duel kunnen al vanaf €15,- (€7,50 voor kinderen tot en met 12 jaar) worden aangeschaft via rodajc.nl/tickets of in de Roda JC App, te downloaden via de App Store of via Google Play.

Facts & Figures
  • De Limburgse Derby staat onder leiding van een Limburgse arbiter. Pol van Boekel, geboren in Venray, is door de KNVB aangesteld om het duel in goede banen te leiden.
  • Roda JC en MVV spelen voor de zondag voor de zesde keer tegen elkaar in de Keuken Kampioen Divisie. De Kerkradenaren wisten daar slechts vier punten aan over te houden, want drie keer gingen de drie punten naar Maastricht.
  • In totaal zitten er elf Limburgers in de selecties van Roda JC en MVV. Bij Roda is het vijftal Raf Mertens, Daryl Werker, Mitchel Keulen, Pepijn Schlösser en Mart Remans geboren binnen de provinciegrenzen. MVV heeft met Lars van Meurs, Luc Mares, Raoul Last, Tim Zeegers, Nino Everaers, Koen Kostons en Joeri Schroijen twee extra Limburgers in zijn selectie zitten.
  • In totaal speelden Roda JC en MVV 57 keer in officiële duels tegen elkaar. 22 keer won Roda JC, achttien keer werd er gelijk gespeeld en zeventien keer waren de Maastrichtenaren zegevierend. Het doelsaldo is ook in het voordeel van de Kerkradenaren: 83-70.
  • De eerste keer dat beide ploegen tegen elkaar speelden in een officieel duel was in 1956, toen Roda JC nog bestond onder de naam van Rapid JC. Er werd destijds met 1-1 gelijkgespeeld. De eerste keer dat Roda JC onder zijn huidige naam duelleerde met MVV was in 1973. Toen wist Roda JC de 0-1 ruststand niet goed te maken: 1-2 na negentig minuten.
  • Bij Roda JC hebben drie selectiespelers een verleden bij MVV. Tom Muyters speelde tot medio 2004 in de jeugd van de Sterdragers, Daryl Werker speelde in het seizoen 2015/16 op huurbasis voor MVV en Jordy Croux heeft tussen 2015 en 2019 diverse keren het shirt van de provinciegenoot gedragen.
  • Bij MVV hebben de keepers Lars van Meurs (jeugd) en Vladan Kujovic een verleden in Kerkrade. Laatstgenoemde speelde tussen 2002 en 2007 149 duels voor Roda JC, alvorens hij vertrok naar Levante.
Geplaatst op: 08-01-2020
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK