Chris Kum: 'Geen enkele speler wil een degradatie op zijn CV'

Anderhalf jaar geleden had hij bij zijn komst naar Kerkrade een heel goed gevoel. Vrijwel al die tijd was Christian Kum verzekerd van een basisplaats. Toch is de afgelopen periode ook voor de centrale verdediger duidelijk anders verlopen dan verwacht.
Om maar meteen op de actualiteit in te spelen: de opluchting was enorm na de overwinning van afgelopen week op Heerenveen.
“Absoluut, want heel eerlijk: na vijf wedstrijden wist ik al dat het voor ons een hele klus zou worden. Eigenlijk ook wel logisch. Je kunt namelijk niet verwachten dat een club, die nu al voor het zesde jaar op rij in de onderste regionen vertoeft, opeens een probleemloos seizoen draait."

Hoe is het om al anderhalf jaar met degradatiestress te voetballen?
“Roda JC heeft een mooi stadion en goede supporters. Maar als er geen punten worden gehaald, staat de hele club onder druk. Ondanks alle goede bedoelingen. Onder druk werken is het vervelendste wat er is. Dat weten wij als spelersgroep als geen ander. Ook wij zitten niet op fluitconcerten te wachten. Het liefst zouden wij elke week via attractief voetbal met 3-0 winnen en de mooiste doelpunten maken. Maar zo makkelijk werkt het nu eenmaal niet. Als dat wel mogelijk was, zouden we dat graag realiseren. Al heeft het natuurlijk wel met kwaliteit te maken."

Waarvan productiviteit een onderdeel is.
“Dat probleem kenden we vorig seizoen ook al. Veelscorende spitsen zijn moeilijk te vinden en duur. En als je een echte topscorer bent, zijn veel clubs in je geïnteresseerd en speel je gauw bij de top tien van Nederland of nog hoger. Probeer ook maar eens een heel goede spits te vinden, die gezien de resultaten van de afgelopen jaren, voor Roda JC kiest. Dat wordt heel lastig."

Wat is dan de oplossing?
“We moeten vooral stabieler worden. In wedstrijden wisselen we heel goede met slechte gedeeltes af. En juist in de die mindere fases geven we duels uit handen. In potentie hebben wij geen slechte groep en de trainer heeft een heel duidelijk tactisch plan. Maar om een goed resultaat te halen, moeten alle elf spelers honderd procent zijn. Als twee of drie spelers onder hun niveau presteren, krijgen we het heel moeilijk. Dat gold niet alleen voor afgelopen seizoen, maar zeker ook voor dit jaar."

Hoe beoordeel je je eigen prestaties?
“Ik denk dat ik afgelopen jaar een redelijk stabiel seizoen achter de rug heb. Buiten een enkele blessure en schorsing stond ik altijd in de basis. En ook dit seizoen heb ik in het centrum van de verdediging, samen met Adil Auassar, geen slecht gevoel. Toch blijft het lastig om jezelf te profileren als je in de onderste regionen speelt."

Bij je komst naar Roda JC sprak je van een heel goed gevoel. Hoe kijk je daar nu tegenaan?
“Natuurlijk met een ander gevoel. Ik ben hierheen gekomen met het idee om met veel nieuwe mensen een frisse start maken en de weg naar boven weer in te slaan. Helaas is het afgelopen anderhalf jaar niet geworden wat we gehoopt hadden."

Toch staan de clubs, mede door de overwinning van afgelopen week, onderin nog dicht bij elkaar.
“Met de wedstrijd van komende zondag tegen FC Groningen en de daaropvolgende duels tegen ADO Den Haag en VVV-Venlo hebben we nu echte krakers voor de boeg. Niets is onmogelijk en als we zondag opnieuw weten te winnen, zitten we als team meteen in een flow. Afgelopen week was de sfeer, na de winst op Heerenveen, meteen beter en waren er minder irritaties. Duidelijk is in ieder geval dat geen enkele speler een degradatie op zijn CV wil hebben. Daarom zullen we er alles aan doen om dát te voorkomen."

RUGNUMMER 4
Naam: Christian Kum
Geboren: 13 september 1985 te Frankfurt (Duitsland)
Clubs: ADO Den Haag, SC Heerenveen, FC Utrecht en Roda JC Kerkrade
Positie: Verdediger
Contract: Tot medio 2018
Geplaatst op: 07-12-2017