Donis Avdijaj: Compleet gek van voetbal

Met zijn onmiskenbare kwaliteiten, winnaarsmentaliteit, enthousiasme én een afkoopsom van 49 miljoen euro staat hij nog altijd te boek als een supertalent. Donis Avdijaj is momenteel de onmisbare schakel in de zinderende overlevingstocht waarin Roda JC zich opnieuw bevindt.
Je was Duits jeugdinternational, maakte in die periode in de jeugd van Schalke zo‘n honderd doelpunten in tachtig duels en zat een maand na je achttiende verjaardag in de wedstrijdselectie voor het Champions League-duel met Chelsea. Toen Liverpool interesse in je toonde, nam Schalke 04 een gelimiteerde transfersom van 49 miljoen euro in je contract op. Waarom lukte het je niet om in de Bundesliga door te breken?
“Toen ik achttien was kon ik naar clubs als Real Madrid, Juventus, Manchester United, Manchester City en Liverpool. Maar ik koos ervoor om bij Schalke te blijven. Achteraf was dat geen gelukkige keuze. Nadat ik anderhalf seizoen was uitgeleend aan Sturm Graz speelde ik in de vorige jaargang best veel, maar dit seizoen kwam ik onder de nieuwe trainer geen minuut in actie. Het was geen sportieve kwestie, er was gewoon geen klik tussen de trainer en mij. Na dit seizoen sta ik nog een jaar bij Schalke onder contract. Negentig procent van de voetballers zou dat misschien super vinden, maar ik behoor tot de andere tien procent. Ik wil gewoon spelen. Vandaar dat ik nu voor Roda JC uitkom."

Hier word je op handen gedragen, maar in Duitsland stond je bekend als een lastige jongen.
“Bild-Zeitung heeft mij dat imago gegeven nadat ik als achttienjarige een lichte aanrijding had met mijn Mercedes. Terwijl ik eigenlijk een heel gemakkelijke en eerlijke jongen ben die het met iedereen goed kan vinden. Ook in Oostenrijk heb ik nooit problemen gehad. Maar bij Schalke stond niet iedereen achter mij, daarom had ik het moeilijker dan andere spelers. Natuurlijk deed dat pijn en ben ik daarover teleurgesteld. Ik laat de deur naar Schalke open, maar kan niet vergeten wat er is gebeurd. De enige reden die ik kan bedenken is dat ik eigenlijk compleet gek, misschien wel té gek, van voetbal ben. Ik leef alleen voor voetbal en kan daarom ook absoluut niet tegen mijn verlies. Wanneer ik als kind verloor, was ik bepaald geen leuke jongen."

Hoe lastig is het dan om voor Roda JC uit te komen?
“Met de twee recente overwinningen valt dat wel mee, haha. Van de duels die ik in de basis startte, verloren we alleen van Ajax al viel ik toen in de 24e minuut uit. Ik kan met nederlagen nu iets beter overweg, maar blijf het ontzettend haten. Als profvoetballer wíl ik ook geen goede verliezer zijn, anders zou ik een mentaliteit ontwikkelen als vele anderen. Wanneer ik win heb ik een super dag, als ik verlies is mijn dag scheisse. Bij Roda JC zien ze me als een echte winnaar. Daarom kan ik het wapen zijn dat beslissend is in deze cruciale fase. Die rol neem ik graag op me. Zeker omdat ik het hier heel goed naar mijn zin heb. Robert Molenaar is een toptrainer met een heel goed karakter, het stadion is prachtig en de fans behoren tot de beste van Nederland. Het enige dat ontbreekt is natuurgras."

Je woont nu al ruim drie maanden in het hotel bij het stadion. Hoe bevalt dat?
“Het mooie van dit hotel is dat ik de hele dag op het stadion uitkijk. Voor iemand die helemaal gek is van voetbal kan dat niet beter, haha. Ik vermaak me hier prima, er is genoeg in de omgeving te doen en sinds een tijdje woont mijn twee jaar jongere Querim bij mij. Hij speelt bij Jong Roda, is een echte spits en ik hoop dat hij ook doorbreekt."

Thuis waren jullie met vijf kinderen.
“Mijn ouders zijn gevlucht uit Kosovo en stichtten ons gezin in Osnabrück. Daar woonden we in eerste instantie in een caravan en later in een klein huisje. Dat werd voor zeven personen al snel te klein. Vanaf mijn dertiende woonde ik in het jeugdinternaat van Schalke 04, zo‘n 160 kilometer van mijn ouderlijk huis. Dat is ver, zeker als je weinig geld hebt en geen auto. Maar het voetbal hield me op de been. Als nummer tien maakte ik het spel én de doelpunten. Zoals ik later altijd en overal gescoord heb: in de Bundesliga, de Europa League, de Oostenrijkse competitie, de nationale teams, de Bekertoernooien en nu ook in de Eredivisie. Behalve op kunstgras. Dat moet zaterdag tegen PEC Zwolle dan maar gebeuren, haha."

Gaat Roda JC zich handhaven?
“De afgelopen twee overwinningen hebben ons veel vertrouwen gegeven. Dat neemt niet weg dat de komende vijf wedstrijden zwaar worden. Het eerste doel is om niet rechtstreeks te degraderen, maakt niet uit hoe. We zijn niet in de positie om mooi voetbal te spelen, we moeten effectief zijn. Het belangrijkste is dat we, met de geweldige steun van de fans, ons zelfvertrouwen behouden. Als dat lukt, kunnen we elke Eredivisieploeg aan."

RUGNUMMER 27
Naam: Donis Avdijaj
Geboren: 25 augustus 1996 te Osnabrück
Clubs: FC Schalke 04, Sturm Graz en Roda JC Kerkrade
Positie: Aanvaller
Contract:Tot medio 2018
Bron: Tekst: Bert Jan Boer
Geplaatst op: 05-04-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK