Adil Auassar is van Roda JC gaan houden

De afgelopen jaargang typeert hij als ‘dramatisch in alle opzichten‘. Over het vorige seizoen wil Adil Auassar het dan ook niet meer hebben. Zeker nu de tot verdediger getransformeerde middenvelder van Roda JC is gaan houden.
Één ding dan nog over het afgelopen seizoen: hoe is jouw liefde ontstaan?
“Vanaf de play-offs om promotie/degradatie. Toen is me pas echt duidelijk geworden hoe enorm Roda JC in deze regio leeft en welke belangrijke maatschappelijk functie de club vervult. De druk die daarbij kwam kijken vond ik fantastisch, dat zal ik nooit vergeten. Je strijdt in de finale tegen degradatie. Het voortbestaan van de club staat op het spel. En dan tegen de grote rivaal MVV spelen. Ik kon oprecht niets mooiers bedenken."

Terwijl het wel ten koste ging van Yannis Anastasiou, de trainer waarmee je zo‘n warme band had.
“Klopt, maar betaald voetbal is altijd gekoppeld aan resultaat. Roda JC móest in de Eredivisie blijven. Achteraf was het dus de juiste beslissing. Vlak na zijn komst riep Huub Stevens mij bij zich in zijn kantoor. Hij liet me duidelijk weten dat ik de kar moest gaan trekken. Inmiddels wist hij dat ik ervan geniet om onder druk te voetballen. Ik voelde me plotseling verantwoordelijk en vond het heerlijk dat ik die druk op mijn schouders kreeg. Dat gevoel had ik tot dat moment nog nooit gehad. Vanaf de nacompetitie voelde ik ook de steun en de waardering van de fans en de mensen binnen de club. Na de wedstrijd tegen MVV kom ik niet meer stuk bij de supporters. Ik was helemaal leeg, zag alle emoties. Vanaf dat moment ben ik echt van deze club gaan houden."

Afgelopen seizoen begon je als aanwinst in de aanvalslinie, vervolgens zakte je terug naar het middenveld om tenslotte de verdediging te versterken. En deze jaargang trek je als centrale verdediger én aanvoerder opnieuw de kar. Hoe multifunctioneel ben jij?
“Voor mij maakt het niet uit waar ik speel, áls ik maar speel. De reservebank is niet voor mij gemaakt. Afgelopen jaargang werd ik voor het eerst in mijn carrière als centrale verdediger opgesteld. Vanaf dit seizoen ben ik me pas echt gaan realiseren wat die positie inhoudt. Inmiddels voel ik me megasterk en ben ik voor niemand bang. Voor de buitenwereld ziet het er misschien wel makkelijk uit, maar inmiddels heb ik heel veel geleerd van Robert Molenaar. Als oud-verdediger met ervaring in de Premier League kent hij natuurlijk alle kneepjes van het vak."

Hoe beoordeel je hem als trainer?
“Tactisch vind ik hem de beste coach die ik heb gehad. Hij is duidelijk in zijn communicatie, draait er niet omheen en je moet niks bij hem flikken. Door zijn komst, en die van Harm van Veldhoven, is het dit jaar beduidend rustiger binnen de club dan afgelopen seizoen. Er worden rationele beslissingen genomen; de emotie in de besluitvorming is naar de achtergrond verdwenen."

Voorbeeld is het aantrekken van drie spelers tijdens de winterstop in plaats van de negen nieuwelingen van afgelopen seizoen. Hoe beoordeel je de nieuwe aanwinsten?
“Vanwege het vertrek van Freddy Ananou juich ik het aantrekken van Patrick Banggaard toe. Afgelopen zondag speelde hij, ondanks zijn eigen doelpunt, een stabiele partij. Met de komst van Maecky Ngombo en Donis Avdijaj denk ik dat we nu genoeg scorend vermogen in huis hebben. Daar ontbrak het ons in de eerste seizoenshelft vooral aan. Donis is een temperamentvolle jongen die met zijn branie het vuurtje kan opstoken en het team op sleeptouw kan nemen. Die eigenschap kunnen wij goed gebruiken aangezien onze groep vrij introvert is. Ook van Maecky ben ik gecharmeerd. Hij is fysiek ijzersterk en razendsnel. Tegen hem moet je niet in de grote ruimte terecht komen, dan is hij echt een monster. Een beest van een vent die het elke verdediger lastig maakt."

Maar het allerbelangrijkste: handhaven jullie je dit seizoen?
“We zijn goed uit de winterstop gekomen en in 2018 nog ongeslagen, maar dat zegt nog niets. Het zal spannend blijven, al vind ik dat we in vergelijking met afgelopen jaargang nu voetballend beter zijn dan andere clubs. Als we blijven scoren, denk ik dat we kunnen stunten en een goede serie neerzetten. We hoeven niet elke week naar de ranglijst te kijken, we weten hoe de situatie is. Elke wedstrijd is een finale, het gaat erom dat we aan het eind niet onderaan staan. Wij moeten voetballen vanuit onze eigen kracht en vertrouwen hebben in onze kwaliteiten. Dát moeten we ook tegen Ajax uitstralen. Dan geloof ik er heilig in dat we erin blijven."

RUGNUMMER 8

Naam: Adil Auassar
Geboren: 6 oktober 1986 te Dordrecht
Clubs: FC Dordrecht, VVV-Venlo, Feyenoord, RKC Waalwijk, De Graafschap, Excelsior en Roda JC Kerkrade
Positie: Verdediger
Contract: Tot medio 2019
Bron: BertJan Boer
Geplaatst op: 05-02-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK