20/21
3012verkochte seizoenkaarten

Dagboek 2: Roda JC in Almancil 'Fight for it!'

Als de selectie van Roda JC op de tweede dag van het trainingskamp langzaam ontwaakt, is materiaalman Fred Thomassen al in de vroege uurtjes druk in de weer. Hij zorgt dat de was van de dag eerder wordt opgehaald, hij sorteert vervolgens alles zorgvuldig en legt alle spullen en trainingsmaterialen op nauwkeurige volgorde klaar voor een nieuwe dag.
Het is precies een jaar geleden dat hij werd aangesteld als nieuwe ‘Kit Manager‘ van de club en Thomassen voelt zich als een vis in het water met zijn job. ‘Ik ben altijd Roda JC fan geweest en ben ook als steward vele jaren werkzaam geweest voor de club, maar deze baan past gewoon echt bij mij' vertelt hij. 'Vorig jaar, ook op het trainingskamp in Portugal, was het de eerste keer dat ik met de groep in aanraking kwam en moest ik enorm wennen aan alles. Nu ken ik de jongens allemaal goed en weet ik wat er van mij verwacht wordt. De spelers moeten er netjes uitzien en alles moet op tijd klaar zijn. Zij moeten zich niet druk hoeven te maken om de kleding‘. En dat hoeven de manschappen van Yannis Anastasiou ook niet, iedere speler pikt zijn trainingssetje netjes op en maakt zich klaar voor de eerste dag met een dubbele training.


Fred legt alle kleren klaar voor de selectie.

Rompstabiliteitsoefeningen van Ard
Terwijl de zon neerdaalt over de prachtige omgeving van Vale do Lobo hoort men op het trainingsveld de stem van Yannis Anastasiou boven de andere uit. De oefenmeester coacht, praat en legt het grote positiespel af en toe neer om aanwijzingen te geven. Het is de laatste oefening van de ochtendtraining waarbij in een 9 tegen 9 partij met één joker over 60 meter gespeeld werd. Deze oefenvorm werd echter voorafgegaan door een aantal rompstabiliteitsoefeningen. Met deze oefeningen wordt het lijf ‘voor geprikkeld‘ op de pittige oefeningen die tijdens deze training komen gaan. Ard van Peppen werd door Anastasiou aangewezen om dit te leiden en de linksback deed dat naar behoren, alsof hij reeds solliciteerde naar een job als conditietrainer na zijn carrière. Applaus van de rest van de spelersgroep viel hem dan ook ten deel toen de laatste buikspieroefening erop zat. Verder completeerden 30 meter sprints, afwerkvormen en pass- en trapoefeningen de training.

'Fight for it!'
De middagtraining bestond uit oefeningen met meerdere spelelementen tussen twee groepen, zoals de bal hooghouden in een groep, waarbij iedereen elkaars hand moest vasthouden en van de zestienmeterlijn naar de achterlijn moest lopen en terug op een zo hoog mogelijk tempo: een oefening voor teambuilding en om te leren op elkaar te vertrouwen. anzelfsprekend mocht de bal daarbij niet op de grond vallen.

Het werd een spannende strijd , maar de groep Van Son, Rutjes, Kum, Ajagun, Gullon, Boysen en Rosheuvel wonnen liefst alle partijen. Ze waren namelijk ook de beste over het ‘tempo hooghouden‘ waarbij iedereen individueel dezelfde route moest afleggen. Abdul Ajagun bleek daarin het meest fanatiek te zijn. De kleine Nigeriaan spoorde zijn teamgenoten aan met het voortuderende gecoach ‘Fight for it, fight for it‘ en sloeg een juichkreet toen zijn team de derde overwinning op rij boekte. En volledig terecht, winnaarsmentaliteit vormt tenslotte de basis voor iedere topsporter. Vervolgens werd er nog een afwerkvorm gedaan en blies Anastasiou na een goed uur op zijn fluitje om de training te beëindigen.

Hooghouden en elkaars hand niet los laten

Oude bekende
Evenals vorig seizoen kwam oud- Roda JC speler Gregoor van Dijk even polshoogte nemen bij de training van Roda JC. Van Dijk woont tegenwoordig in de Algarve en kent Ger Senden en Yannis Anastasiou nog uit zijn tijd als speler in Kerkrade, maar ook Technisch Directeur Ton Caanen (die vandaag arriveerde op het trainingscomplex) en Nestoras Mytides zijn geen onbekenden van de Groninger die tussen 2001 en 2006 liefst 140 maal het Roda JC shirt droeg. Caanen was zijn trainer bij AEK Larnaca en met Mytides speelde hij in datzelfde team samen.

Niet alleen Van Dijk was overigens aandacht toeschouwer tijdens de middagtraining. Ondanks een flinke vertraging, kwamen namelijk ook de meegreisde supporters nog net op tijd aan om de training mee te pikken. “We hebben ons een beetje moeten haasten, maar de training van Roda JC wilden we natuurlijk niet missen.", aldus Cyril Engels die het woord voerde namens de aanwezige supporters. Hulde voor deze mensen!

Morgen staat er wederom een dubbele training op het programma voor de selectie.


Gregoor van Dijk grapt met zijn oud teamgenoten Nestoras Mytides (AEK Larnaca) en Yannis Anastasiou (Roda JC)

L1 maakte deze reportage van dag twee op het trainingskamp in Almancil.

Roda JC in Almancil 2

Geplaatst op: 05-01-2017
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK