Robert Molenaar: Met het hart spelen

Duidelijk is dat we momenteel in een periode zitten waarin we superbelangrijke wedstrijden spelen. Daarvan hoeft niemand ons het belang uit te leggen.
Afgelopen week leden we een dure nederlaag tegen Willem II. Vooral in het eerste half uur speelden we onder ons niveau en hebben we niet het karakter en de power getoond die nodig waren. We verloren veel duels en het lukte ons niet om de bal in eigen ploeg te houden. Daardoor werden we achteruit gedwongen en kwamen we pas na een half uur aan voetballen toe. Het restant van de wedstrijd gaven we vrijwel geen kansen meer weg, maar we bleven slordig waardoor we zelf ook amper mogelijkheden creëerden.

In voetbal is het belangrijk dat je met het hoofd én met het hart speelt. Sinds de start van het seizoen hebben we beide facetten continu benadrukt. De komende weken komt het er nu vooral op aan om met onverzettelijkheid, passie en hartstocht te spelen. Dat mentale aspect is uitvoerig besproken en belicht. Nu is het zaak dat we deze eigenschap niet alleen in onszelf, maar ook bij elkaar oproepen.

Met dertig punten staat Heracles Almelo momenteel heel knap op de twaalfde plek. Typerend voor het team is het grote verschil tussen thuis- en uitwedstrijden en de wisselvallige prestaties. Regelmatig ziet het voetbal er prima uit, maar er zijn ook momenten dat het tegenvalt. Ook wij hebben dit seizoen wisselend gepresteerd. De laatste twee wedstrijden waren slecht, daarom is het belangrijk dat we nu weer het niveau van vlak na de winterstop halen.
Wanneer in sport de cruciale fases naderen, wordt de druk groter. De medaillewinnaars van de Olympische Spelen wisten hier op de juiste manier mee om te gaan. Zij hebben zich gericht op de uitvoering en niet op het eventuele gevolg daarvan: het resultaat. Om te voorkomen dat angst in de ploeg sluipt, is het daarom zaak dat wij ons rondom wedstrijden niet op het resultaat focussen. Het belangrijkste is dat iedere speler zich vooral richt op zijn eigen prestatie en op de onderlinge afspraken die er zijn gemaakt. Kortom, concentreren op zaken die je in de hand hebt en dat met volle overgave doen door met het hart te spelen.

In het verleden hebben we bewezen dat we een hoger niveau kunnen halen én karakter hebben. Die combinatie moet voldoende zijn om vrijdagavond en het restant van de competitie tot goede resultaten te komen. Twee zaken zijn daarin belangrijk: we richten ons vooral op de eerstvolgende tegenstander en we doen er alles aan om de vonk richting ons publiek te laten overslaan. Want één ding is duidelijk: in de huidige fase kunnen we alle steun goed gebruiken."
Bron: Tekst: Bert Jan Boer
Geplaatst op: 02-03-2018
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK